Criza de vaccinuri anti-COVID ia amploare. AstraZeneca nu va putea livra ţărilor UE cantităţile de doze convenite pentru primul trimestru

Elena Marinescu 22/01/2021 | 19:48 Ştiri
Criza de vaccinuri anti-COVID ia amploare. AstraZeneca nu va putea livra ţărilor UE cantităţile de doze convenite pentru primul trimestru

AstraZeneca a informat Comisia Europeană că nu va putea livra cantităţile iniţiale convenite de doze din vaccinul său anti-COVID-19 după ce va obţine autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, aşteptată la sfârşitul acestei luni, a relatat vineri cotidianul german Bild, citând surse din cadrul companiei. 

Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al AstraZeneca nu a dorit să comenteze, potrivit Agerpes. Site-ul austriac de ştiri OE24 a relatat la rândul său despre iminentele întârzieri ale livrărilor, notând că AstraZeneca le-a comunicat joi coordonatorilor UE ai vaccinării că, în primul trimestru, livrările vor fi considerabil sub ţinta stabilită.

Fără a-şi preciza sursele, site-ul scrie că Martin Auer, coordonatorul austriac, le-a transmis landurilor că alocările pentru Austria în primul trimestru au fost reduse de la 2 milioane de doze la 500.000-600.000 de doze.

Vaccin cu vector viral nereplicativ

Pe 12 ianuarie, Universitatea Oxford & AstraZeneca a devenit al treilea dezvoltator de vaccin împotriva COVID-19 care a depus la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) solicitarea pentru obținerea autorizației condiționate de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca.

Acest vaccin se bazează pe altă tehnologie față de cele două anterior aprobate (vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna), și anume vector viral nereplicativ.

Este posibil ca în urma evaluării datelor puse la dispoziție de companie, la întâlnirea comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), din 29 ianuarie, EMA să emită o recomandare pentru autorizarea condiționată a primului vaccin împotriva COVID-19 bazat pe vector viral nereplicativ.

În Marea Britanie a început deja vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, eveniment descris de ministrul Sănătății drept un „moment de cotitură” în lupta cu noul coronavirus.

Premierul Florin Cîțu declarat recent că România va putea accelera faza a 3-a de vaccinare, în care se va putea imuniza publicul larg, dacă și al treilea vaccin produs de AstraZeneca va fi aprobat pentru utilizare în UE.

Câte doze de vaccin ar trebui să ajungă în România

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, declara că România are contracte 12 milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca.

Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

”Din aprilie, numărul de doze va fi mult mai mare. Așa cum spunea și premierul, România a suplimentat practic numărul de doze contractate de compania BioNTech/Pfizer și nu s-a prelungit perioada de livrare, deci acest număr mai mare de doze va fi livrat în aceeași perioadă de timp. Se va derula și contractul cu Moderna și avem contractate 3,5 milioane de doze.

Cel mai probabil până la acel moment și compania Astrazeneca va avea autorizare, iar România va avea contractate, din calculele estimate, circa 12 milioane de doze. Cu Pfizer sunt peste 20 de milioane de doze la care se adaugă 3,5 milioane de doze de la Moderna. Avem ținta de a vaccina peste 10 milioane de persoane până în septembrie”, a explicat la B1TV dr. Gheorghiţă.