Orban: Avem cel mai mic procent de colectare a taxelor şi impozitelor din UE

Elena Marinescu 17/01/2020 | 10:22 Ştiri
Orban: Avem cel mai mic procent de colectare a taxelor şi impozitelor din UE

Premierul Ludovic Orban a declarat că România are cel mai mic procentaj de colectare a taxelor şi impozitelor din Uniunea Europeană (UE), una dintre cauze fiind faptul că nu a fost realizată informatizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), deşi toate firmele au fost obligate să-şi schimbe casele de marcat.

„Avem cel mai mic procent de colectare din UE raportat la PIB. Dacă am fi avut un ANAF informatizat… Mai dau o dată exemplul, ca să ştie toţi românii: Ministerul Finanţelor a obligat firmele să-şi cumpere case de marcat fiscale care au transmisie electronică de date şi care au fost luate în interesul Guvernului, al ANAF, pentru a avea o mai bună colectare, pentru a avea toate datele despre toate operaţiile care se petrec.

Nu au luat, în schimb, servere de doi ani şi ceva, dacă vă puteţi imagina. I-au forţat pe oameni să schimbe casele de marcat, să treacă la case de marcat fiscale, al căror obiectiv nu era în interesul companiilor, ci al ANAF, şi nu au luat servere”, a precizat premierul Orban într-o emisiune televizată la B1TV. El a apreciat că acest lucru poate fi o dovadă a tolerării evaziunii fiscale.

„Te face să te gândeşti: nu cumva este o dovadă clară a premeditării în ceea ce priveşte tolerarea evaziunii fiscale şi chiar încurajarea evaziunii fiscale, pentru că tu nu ţi-ai luat serverele şi tot softul necesar?”, a adăugat Orban. Potrivit Agerpres, şeful Guvernului a mai spus că ministrul de finanţe, Florin Cîţu, propune un proiect de informatizare a ANAF pentru a permite derularea procedurilor pentru achiziţii „în viteză maximă”.