Cristina Timiș, grupul Cris-Tim: “Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, proiect inițiat de Casa Timiș acum trei ani, are potențial să devină un vector al brandului de țară”

Andrei Dumitru 22/09/2022 | 11:21 Ştiri
Cristina Timiș, grupul Cris-Tim: “Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, proiect inițiat de Casa Timiș acum trei ani, are potențial să devină un vector al brandului de țară”

Resort Casa Timiș, divizia de turism a grupului Cris-Tim, organizează pentru al treilea an consecutiv Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc, sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie.

Proiectul organizării unei Zile naționale a Gastronomiei și Vinului românesc a fost inițiat de către Nico Lontraș, Executive Chef Casa Timiş, de Cezar Ioan, publisher vinul.ro, alături de Cosmin Dragomir, publisher gastroart.ro și aprobat prin lege în aprilie 2019. Până la ediția a treia, cea de anul acesta, s-a sărbătorit exclusiv la Resort Casa Timiș.

Pentru acest an, evenimentul, care se va bucura și de prezența a doi artiști muzicali, Alexandra Crăescu și Cezar Oatu, a fost gândit să aducă un omagiu bucătăriei românești de odinioară, cu arome interbelice, culese din cărți cu rețete boierești și reinterpretate modern.

“Executive Chef Casa Timiș, Nico Lontraș va orchestra simfonia de arome și gusturi într-un efort de readucere la viață a istoriei culinare și a obiceiurilor gastronomice din perioada interbelică. Mi-aș dori foarte mult ca această manifestare să fie o componentă a brandului de țară de care România încă duce lipsă atât la nivel național, cât și internațional”, a declarat Cristina Timiș, cea care s-a ocupat îndeaproape şi administrează acest business al grupului.

Meniul din 2 octombrie va fi compus din preparate fine ce reflectă simbioza ingredientelor proaspete, oferite de natură şi de producătorii locali din Dealu Mare, cu nenumărate ore de creație ce pun în valoare ce este mai bun şi mai sănătos din fiecare ingredient. Preparatele sunt însoțite de asocieri surprinzătoare cu vinurile casei, care duc experiența culinară la un alt nivel.

“Cele două restaurante cu specific românesc, respectiv mediteraneean au meniuri sofisticate și pot spune că sunt inima unui concept rar întâlnit chiar și la nivel internațional – haute-cuisine între vii”, apreciază Cristina Timiș.

Nico Lontraș a petrecut douăzeci de ani ca bucătar în Europa, cei mai mulți ani în Irlanda, unde după doar patru ani de activitate a fost declarat cel mai bun chef din țară. Visul lui Nico a fost mereu să se reîntoarcă în România și să dea un twist modern bucătăriei românești. În 2017, își dorea enorm să poată organiza o gală a gastronomiei românești cu bucătari din toate colțurile României, fiecare cu personalitatea lui și cu felul lui de mâncare. Ar fi un pas mare pentru România și pentru gastronomia românească – “se întâmplă în toate țările în care am fost, noi nu avem. Eu n-o pot face singur”, spunea Lontraș acum cinci ani.

În Resortul Casa Timiș are însă un partener alături de care își poate îndeplini acest vis.

“Suntem singura locație care modifică meniurile substanțial în fiecare primăvară și toamna în ambele restaurante. Avem preparate în premieră, iar chefii noștri reușesc de fiecare dată să creeze noi repere gastronomice. Sunt sigură că acestea se vor instala rapid în fruntea preferințelor celor care ne aleg”, a mai completat Cristina Timiș descrierea unui proiect de suflet al familie, care în patru ani a reușit să trasforme geografia locului.