Cristi Puiu nu mai face parte din juriul Festivalului de Film de la Veneţia

NewMoney 25/08/2020 | 16:13 Ştiri
Cristi Puiu nu mai face parte din juriul Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi scenaristul Cristi Puiu nu va mai face parte din juriul Festivalului de Film de la Veneţia de anul acesta, iar locul cineastului român a fost luat de actorul american Matt Dillon, au anunţat marţi organizatorii.

Dillon va face astfel parte din juriul prezidat de actriţa Cate Blanchett, iar motivele pentru care Puiu a renunţat sunt neclare, scrie Variety.

Este posibil ca scandalul în care a fost implicat în urma afirmaţiilor făcute la TIFF 2020 să stea la baza deciziei.

Un purtător de cuvânt al festivalului a spus că Puiu nu poate participa din motive pe care nu are voie să le dezvăluie.

Organizatorii festivalului i-au mulţumit lui Cristi Puiu pentru că a acceptat să facă parte din juriu şi pentru „sesnsibilitatea demonstrată în încercarea de a-şi onora angajamentul, chiar şi când au apărut dificultăţi neaşteptate”.

La începutul lunii august, cineastul a fost prezent la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a fost proiectat cel de-al şaselea lungmetraj al său, „Malmkrog”. Aici, el şi-a arătat nemulţumirea faţă de faptul că spectatorii trebuie să poarte mască la cinema în aer liber. „Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman”, a subliniat el şi a cerut oamenilor să amendeze orice abuz prin vot.

Între măsurile în vigoare la Festivalul de Film de la Veneţia privind prevenirea răspândirii Covid-19 se numără şi purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile de proiecţie.

Matt Dillon – recunoscut drept unul dintre cei mai versatili actori ai generaţiei lui – nu va avea probleme să ajungă la evenimentul din Veneţia, pentru că se află deja în Italia. Conducerea festivalului şi-a exprimat în urmă cu câteva săptămâni îngrijorarea privind condiţiile de călătorie impuse de pandemie.

Juriul competiţiei internaţionale va fi format din Cate Blanchett, regizoarele şi scenaristele Veronika Franz (Austria) şi Joanna Hogg (Marea Britanie), scriitorul Nicola Lagioia (Italia), cineastul Christian Petzold (Germania), actriţa Ludivine Sagnier (Franţa) şi actorul Matt Dillon (SUA).

Juriul va acorda trofeele Leul de Aur, Leul de Argint – Marele premiu al juriului, Leul de argint – regie, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, trofeul pentru scenariu, un premiu special şi premiul „Marcello Mastroianni” pentru tineri actori.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia este programată să debuteze pe 2 septembrie, cu proiecţia filmului „Lacci”, regizat de Daniele Luchetti. Evenimentul se va încheia pe 12 septembrie.