Cripto, ieșirea din junglă

După ani de maximă volatilitate, după multe falimente răsunătoare, după ce câteva state periferice din punctul de vedere al forței economice le-au îm­brățișat oficial ca monedă și după mai multe situații de înșelătorie crasă, criptomonedele se îndreaptă spre o reglementare la nivel european.

Recent, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord privind reglementarea criptomonedelor. În felul acesta, Uniunea Europeană va deveni prima mare jurisdicție care elaborează un cadru de reglementare pentru așa-zisele monede virtuale.

Desigur, după cum știm, în tradiția legiferării la nivel european, va mai trece o perioadă destul de lungă (posibil, un an-un an și jumătate) până la aprobarea regulamentelor necesare și până la începerea aplicării noilor reguli. Dar acordul la care s-a ajuns între instituțiile europene arată că se va întâmpla. Mecanismele europene de legiferare funcționează mai greu, birocrația este mare, dar rotițele se mișcă. Odată ce mecanismul a pornit, cu greu mai poate fi oprit. Iar în ceea ce privește criptomonedele, meca­nismul european de reglementare a pornit.

De altfel, europenii au pregătit deja un cadru de reglementare, MICA. Coordonatele sub care este gân­dită reglementarea criptomonedelor îi vor deza­măgi însă pe cei care mai cred că activele virtuale sunt o formă modernă de a scăpa de tirania băncilor și de statul sufocant, prezent în viața cetățenilor.

INTERESE. Mai există naivi care să mai creadă „vră­jelile“ de acest tip, care, la început, au înfierbântat multe minți? Probabil că puțini au mai ră­mas cu ela­­nul revoluționar de la începuturile criptomone­delor. Acum, majoritatea celor care tranzac­țio­nează criptomonede este parte interesată. Aceș­tia fie își doresc cu ardoare să se în­tâmple minunea și să de­vină milionari de la un plasament de 1.000 de dolari, fie spală bani, fie sunt în căutarea unor fraieri cărora să le ia banii, fie sunt într-o rețea de minare.

Este adevărat că activele virtuale au devenit un fenomen social, mai degrabă decât unul economic. Criptomonedele acționează ca un magnet în special în rândul tinerilor, care își cumpără fracțiuni de cripto (ca să fie acolo, în caz că vor crește spectaculos) sau minează. Activele cripto și-au găsit suporteri în­focați, care le văd ca pe moneda viitorului, dar și manipulatori iscusiți, precum Elon Musk, fondatorul Tesla (care nu a ezitat să miște piața doar prin simple declarații sau prin anunțuri scrise pe rețele sociale).

Tot acest fenomen cripto nu trebuie să facă uitate realitățile neplăcute, respectiv utilizarea activelor vir­tuale pentru spălarea banilor proveniți din activi­tăți criminale, falimentele unor active sau ale unor platforme și înșelarea cu bună-știință a cumpărăto­rilor. Pentru Uniunea Europeană a devenit și o pro­blemă de mediu, întrucât minarea criptomonedelor presupune un consum mare de energie electrică.

De fapt, pe o piață nereglementată, precum cea a criptomonedelor, s-au adunat laolaltă inteligenții, escrocii, cei cu bune intenții și mafioții. Ce putea să iasă de aici? Ceea ce vedem – anume o lume în care din când în când naivii sunt aduși cu picioarele pe pământ, adică lăsați fără bani (fără banii reali pe care i-au plasat în criptomonede).

MAI SIGURE. Reglementarea era inevitabilă. Poli­ticienii sunt datori să îi apere pe cetățeni de abuzuri sau înșelătorii, folosind mijloacele pe care le au la dispoziție și anume legislația. După ce vor fi reglementate, farmecul activelor virtuale se va risipi, dar regulile vor aduce o piață care, în principiu, are șanse să fie mai bine protejată în fața evenimentelor neplă­cute. De altfel, războiul din Ucraina a creat o urgență de reglementare a criptomonedelor, întrucât există in­formații că Rusia devine activă pe această zonă.

Prin reglementare, instituțiile europene își propun lucruri mari. Furnizorii de criptomonede vor trebui să respecte cerințe stricte pentru a proteja investi­țiile consumatorilor, ceea ce acum nu se întâmplă, furnizorii de active virtuale vor putea fi făcuți răs­pun­zători în cazul în care unele monede dispar, iar tranzacțiile vor putea fi urmărite. Sună cunoscut? Cu siguranță, reglementarea criptomonedelor se va face după principiile pieței financiare, ceea ce este normal, pentru că, la origine, tot despre bani vorbim.

Va fi aplicabilă și eficientă noua legislație? Avem vreo certitudine că nu se vor dezvolta circuite paralele? Nimeni nu poate fi sigur că nu se vor crea zone „negre“ sau „gri“, dar, atât timp cât există legislație, consumatorii vor ști regulile, iar cei care le vor în­călca o vor face pe propriul risc.

Cu siguranță, reglementările vor anula farmecul criptomonedelor. Vor omorî speranțele unora de a deveni bogați peste noapte și îi vor dezamăgi din nou pe cei care își doreau, cu bună intenție, să își câștige independența de stat și de mecanismele ban­care clasice. Dar reglementările vor aduce un viitor pentru criptoactive. Abia după ce vor fi reglementate, monedele virtuale vor deveni cu adevărat mo­nede. Mai puțin spectaculoase, dar mai sigure.

Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro. De asemenea, a fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital.