Creșterea și decăderea lui Vasile Turcu, fostul acționar al lui Dinamo care a încercat să se sinucidă

Cristina Dobreanu 02/03/2017 | 13:57 Ştiri
Creșterea și decăderea lui Vasile Turcu, fostul acționar al lui Dinamo care a încercat să se sinucidă

Omul de afaceri Vasile Turcu, care se află în stare gravă după o tentativă de sinucidere, este cunoscut pentru implicarea sa în cadrul clubului de fotbal Dinamo, unde a fost acționar, însă el a creat și mai multe businessuri, în special în domeniul construcțiilor.

Născut în 1954 în comuna Hudești, județul Botoșani, Vasile Turcu a pus bazele grupului său de firme Romconstruct la începutul anilor 1990. Grupul Romconstruct este format din mai multe firme, cu afaceri cumulate de circa 31 de milioane de lei, pierderi de cinci milioane de lei și datorii totale de 70 de milioane de lei în 2015, potrivit celor mai recente date publice de la Ministerul Finanțelor. Din grup fac sau au făcut parte firmele Romconstruct Holding Group, Romconstruct Impex, Cargotrans, Monolit, Rom-vial, Orizont, Titan Al, Prompt Proiect Construct (dizolvată în 2015) și IMM Media Group (pentru care ultimele informații financiare apar la nivelul anului 2011), potrivit datelor de pe site-ul grupului și de pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Citiți și: Adamescu și Patriciu: cinci coincidențe izbitoare

De-a lungul timpului, compania fanion a omului de afaceri Vasile Turcu, Romconstruct Holding Group, a avut mai multe contracte cu statul, în principal pentru reablitarea unor clădiri sau monumente istorice, printre care Arcul de Triumf din București, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național de Istorie a României, Opera Română sau Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca. Romconstruct Holding a avut în 2015 afaceri de aproape 28 de milioane de lei (6,3 milioane de euro) și un profit de 69.000 de lei (15.500 de euro). Cel mai bun rezultat al ultimilor șapte ani a fost înregistrat de companie în 2011, când a raportat la Ministerul de Finanțe, venituri de 42,2 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro) și profit de 832.000 de lei (197.000 de euro).

Citiți și: A murit milionarul care deținea multe din simbolurile economiei lui Ceaușescu

În 2007, omul de afaceri declara că grupul său de firme va ajunge la afaceri de 250-260 de milioane de euro și un profit net de aproximativ 15 milioane de euro. De altfel, averea lui Vasile Turcu era estimată la 130-135 de milioane de euro în 2010, fiind în primii o sută cei mai bogați oameni din România. Doar că această poziție a fost efemeră, căci, în 2014, averea sa era estimată la mai puțin de 30 de milioane de euro.

Cu o zi înainte de a încerca să se sinucidă, Turcu a fost la DNA. Încă din 2008, DNA investiga contractul de reparații încheiat între Romconstruct și și Opera Română. Pentru reabilitarea clădirii Operei valoarea inițială a constractului era de 500 de milioane de lei vechi, însă până la final, Ministerul Culturii a plătit fabuloasa sumă de circa 150 de miliarde de lei vechi, din cauza extinderii lucrărilor.

Vasile Turcu mai este cunoscut și pentru implicarea sa în fotbal. A devenit acționar al clubului Dinamo în 2004, intrând în clubul „select” al oamenilor de afaceri care au investit în echipa alb-roșie: Ionuț Negoiță, Cristian Borcea, frații Victor și Ioan Becali, Nicolae Badea sau Dragoș Săvulescu. S-a retras din acționariatul clubului de fotbal în 2011, după ce cu un an înainte cerea falimentul clubului de fotbal. Totuși, în septembrie anul trecut declara că ar fi tentat să revină în Stefan cel Mare. Declarațiile sale veneau în contextu în care actualul finanțator al echipei, Ionuț Negoiță, ar fi anunțat că așteaptă propuneri din partea oamenilor de afaceri pentru o eventuală preluare a clubului.

 


FOTO: Vasile Turcu, în perioada în care sprijinea financiar clubul de fotbal Dinamo București. În poză, alături de impresarul Victor Becali (centru) și omul de afaceri Cristi Borcea (dreapta), alt fost finanțator controversat al lui Dinamo. Sursa foto: Mediafax

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.