Creşte numărul persoanelor depistate cu noua tulpină de coronavirus. O şcoală din Bucureşti a fost închisă

Elena Marinescu 23/01/2021 | 22:01 Ştiri
Creşte numărul persoanelor depistate cu noua tulpină de coronavirus. O şcoală din Bucureşti a fost închisă

Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus au fost depistaţi pozitiv la testul RT-PCR. Pacientul lucrează la o şcaolă din Bucureşti, iar unitatea a fost închisă şi va fi dezinfectată în cursul zilei de luni.

Potrivit sursei citate, până în prezent în România s-au confirmat 3 cazuri cu noua tulpină de coronavirus, iar pentru 8 pacienţi se aşteaptă rezultatele.

Anchetă epidemiologică extinsă

Centrul Naţional pentru Controlul şi Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătăţii rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină SARS-CoV-2.

Pacientul lucrează la o şcoală din Bucureşti. În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV 2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi 3 cazuri în data de 18.01.2021). În 22.01.2021 au fost testate la INBI Matei Balş 10 persoane (cele 4 confirmate şi 6 contacţi direcţi ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile”, a transmis, sâmbătă seară, Ministerul Sănătăţii. Sursa citată a precizat că persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Unitate şcolară dezinfectată

În urma anchetei, DSP Bucureşti a decis închiderea şcolii, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv nebulizare. De asemenea, au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri şi contacţii cazurilor.

Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudenţă. Numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru ţara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea şcolilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din şcoala bucureşteană„, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte importanţa respectării măsurilor de prevenţie: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea zonelor aglomerate, distanţarea fizică şi igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 şi raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

De asemenea, Ministerul precizează că evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire şi Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat.