Crește cererea de carte la nivel global, cresc și afacerile care au legătură cu vânzarea lor

NewMoney 23/05/2022 | 18:23 Ştiri
Crește cererea de carte la nivel global, cresc și afacerile care au legătură cu vânzarea lor

În contextul în care la nivel global industriile de cărți și de print on demand sunt într-o creștere continuă de la an la an, Răzvan Aleman (foto) mizează pe acest segment de business, pe care îl dezvoltă împreună cu un alt antreprenor, Claudiu Nistor.

Cei doi au creat GoPublish, un curs complex despre publicarea de cărți la nivel internațional, în care învață alte persoane cum să facă acest business de la A la Z. Un studiu recent de la Pew Research Center a arătat că printul tradițional de cărți este încă cel mai popular format. Astfel că, 72% dintre participanți au spus că citesc cărți anual, în orice format; 65% au spus că citesc o carte pe an; 37% că citesc cărți în format fizic, iar 7% că citesc cărți în format electronic.

GoPublish a ajuns de la 150 cursanți în prima ediție (septembrie 2020), la peste 1.100 de cursanți. Perioada de inscriere pentru cea de-a 5-a ediție a cursului se desfășoară între 23 mai și 24 iunie, iar cursul va începe pe 27 iunie. Oricine poate învăța cum să-și transforme eficient timpul liber, având un venit lunar prin lansarea de cărți cu sau fără conținut. Sunt numite cărți cu sau fără conținut acele cărți simple cum sunt agendele, jurnalele, cărțile de colorat și altfel de cărți de acest fel, ce pot fi create pe baza unor template-uri. Cursanții învață cum să creeze și să le lanseze cărți la nivel internațional prin intermediul platformelor de print on demand.

Originar din Sibiu, Răzvan Aleman trăiește astăzi în Bali, iar prima sa afacere a fost lansată în 2017, tot în urma unui curs prin care a învățat cum să vândă produse fizice pe Amazon, ajungând în mai puțin de un an să aibă vânzări de 50.000 dolari lunar. Cursul a costat 1500 euro. La 2 ani de la începerea primului business online a aflat de la prietenul său, Claudiu Nistor, de o altă oportunitate online, și anume – vânzarea la nivel global de cărți cu sau fără conținut. Așa a început o nouă aventură.

“La început mă ocupam personal de întregul business cu publicarea cărților online, de la găsirea nișelor, la analiza piețelor și crearea de interioare și coperți pentru cărțile pe care urma să le public. Acest proces dura la început, în funcție de complexitatea cărților, între 30 de minute și 2 ore pe carte completă + copertă. Încă un lucru care îmi place la acest model de business este că odată create, aceste cărți reprezintă un asset pe care îl poți folosi la infinit, și îl poți scala la nivel global, pe mai multe platforme, în mai multe limbi și formate. Acea muncă de 30 de minute până la 2 ore o să genereze venit pe viață, odată ce ai creat o carte completă”, spune Răzvan Aleman.

 O piață cu potențial

În urma pandemiei, vânzările de cărți au crescut masiv față de 2019, așadar 2022 este un moment oportun pentru a lansa un business în direcția aceasta. Cărțile printate, în format fizic, au depășit în vânzări cărțile electronice cu 4 la 1.

  • 191 de milioane de ebook-uri au fost vândute în Statele Unite în 2021, comparativ cu 750 de milioane de cărți printate
  • Ca procentaj, vânzările cărților fizice sau printate au crescut cu 13.2% între 2020 și 2021, și cu 21% între 2019 și 2021

„Putem observa că aceste cărți în format fizic, pe care noi le printăm și le trimitem clienților folosind acest sistem de print on demand, sunt și o să rămână cea mai profitabilă sursă de venit din această industrie. Din 2019 și până în prezent, piața de cărți fizice a crescut cu aproximativ 33%. Toate tipurile de cărți, atât pentru adulți, cât și pentru copii, au generat 26 de miliarde de dolari, iar aproape 75% din această sumă este reprezentată de vânzarea de cărți fizice, în timp ce 7% din sumă a fost generată de cărțile electronice, iar aproape 18% este reprezentată de cărțile în alte formate cum ar fi audiobook”, mai spune Răzvan Aleman.

Fiind pasionat de tehnologie și business-uri online, Răzvan Aleman este curent cu noile trenduri și, trăind în Bali de 3 ani, un hub pentru orice ramură a tehnologiei, a dezvoltat un interes major pentru partea de educație in online. Inspirat de oamenii care activează în sfera tehnologiei și totodată interesat generarea de venituri suplimentare prin intermediul mediului online, în prezent Răzvan Aleman lucrează la mai multe proiecte online ambițioase și de amploare, ca de exemplu cea mai mare platformă educațională despre generarea de venituri din surse online, care va aduce plus valoare în acest segment ce se află într-o creștere accelerată, mai ales în România.

„Sunt înconjurat de cei mai mari dezvoltatori din acest spațiu educațional și am prieteni foarte apropiați care sunt foarte conectați la tot ceea ce înseamnă aceste domenii. Așa mi-a venit ideea de a dezvolta o platformă educațională prin care să învățăm oamenii cum să se integreze in online și să fie la curent cu tot ceea ce înseamnă generare de venituri din mediul online”, adaugă Răzvan Aleman, care a învestit o mare parte din venituri în business-uri și investiții online, generând și trăind astfel din venituri doar din mediul online.