Creditul comercial a ajuns de trei ori mai mare decât cel bancar

Alexandra Pele 02/12/2016 | 14:49 Financiar
Creditul comercial a ajuns de trei ori mai mare decât cel bancar

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Refuzate de bănci, companiile s-au reorientat către parteneri de afaceri mai generoși. Creditul comercial a ajuns de trei ori mai mare decât cel bancar, însă împrumuturile pe încredere ar putea cauza falimente în serie. Iar scenariul are suficient credit.

Creditul comercial, adică valoarea totală a creanțelor tuturor companiilor din Ro­­mâ­­nia, s-a dublat de la declanșarea cri­­zei, în condițiile în care creditul bancar a înregistrat un avans de circa 36,7%. Urmarea: creanțele comerciale au ajuns să fie de trei ori mai mari decât creditele acordate de bănci companiilor. La sfâr­­și­­tul lui 2015, soldul celor dintâi depășea 337,5 miliarde de lei, în vreme ce insti­­tu­­ții­­le financiare raportau un sold al împru­­mu­­turilor corporate de 104,8 miliarde de lei. „Această dinamică este ex­­pli­­ca­­tă de ac­­cesul mult mai rapid și mai ief­­tin la cre­­ditul comercial“, explică Ian­­cu Guda, services director al Coface și președin­­te­­le Asociației Analiștilor Financiar-Ban­cari din România (AAFBR).

Gustul creditului. După 2009, băn­cile au început să fie mai atente atunci când venea vorba de aprobarea unui credit pentru o compa­nie. Reticența acestora apărea pe fondul volumului redus de lichiditate din piață, dar și al creșterii ratei creditelor neperformante (cu restanțe la plată) – care a atins un vârf de 26% în rândul companiilor și a generat costuri semnificative cu pro­vizioane (bani puși deo­­par­­te de băn­ci pentru acoperirea credi­­telor cu pro­bleme).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.