Creditarea populației a depășit pragul critic. BNR analizează plafonarea gradului de îndatorare

Alexandra Pele 15/09/2017 | 11:23 Ştiri
Creditarea populației a depășit pragul critic. BNR analizează plafonarea gradului de îndatorare

Banca Națională a României (BNR) ia în considerare introducerea unei limite de îndatorare a populației, în contextul în care creditarea persoanelor fizice a accelerat în ultimele trimestre, depășind pragul de semal. În prezent, limita maximă de îndatorare (valoarea ratei în raport cu venitul debitorului) sunt stabilite de fiecare bancă în parte, în conformitate cu norme interne.

Atât volumul cât și viteza de creditare a persoanelor fizice, raportate la evoluția Produsului Intern Brut au depășit în ultimele trimestre pragul de semnal, spune Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR. Acesta nu a ajuns încă la pragul de alertă. În situația în care va atinge acest nivel, banca centrală ar putea solicita instituțiilor financiare amortizări suplimentare de capital.

„Pentru creditarea populației, viteza raportată la cât a mers și PIB-ul este deja mare. Același mesaj îl am și când mă uit la volum”, spune Neagu, adăugând că ”dacă devine excesivă avem acel Comitet European de Risc Sistemic care îți spune <> și o soluție de intervenit este Comitetul nostrul de Macrostabilitate să invite băncile să-și facă amortizări suplimentare de capital”.

Un instrument care poate preveni supraîncălzirii creditării persoanelor fizice sunt plafoanele de îndatorare stabilite de banca centrală. România a avut astfel de reglementări, însă odată cu aderarea la UE s-au considerat instrumente administrative care afectează libera circulație a capitalului și au fost eliminate.

Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere a băncii centrale, spunea într-un interviu din iulie, că pragul analizat în acest moment ar fi de 55%.

„Pentru început, ne gândim la introducerea unui prag maxim de îndatorare de maxim 55%. Desigur, pentru cei cu venituri mai mari poate fi acceptat și un prag mai mare, dar nici acesta nu ar trebui să depășească 65%”, a spus Cinteză, pentru Piața Financiară.

Creditul nou acordat în ultimii ani populației l-a depășit ca volum pe cel din perioada 2007-2008, iar dacă atunci principalul risc era cel legat de cursul de schimb, multe împrumuturi fiind luate în valută, acum, principalul risc este legat de dobânzi.

„Există acest risc să înlocuiești, în funcție de evoluțiile nefavorabile, un risc pe cursul de schimb cu un risc pe rata dobânzii. Și din moment ce acum suntem cu rata dobânzii la minime istorice, va veni un moment când ratele de dobândă vor începe să crească. Atunci când vor începe să crească, serviciul datoriei pentru populație s-ar putea majora, chiiar semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a avertizat Neagu.

Potrivit informațiil din piață, în anumite cazuri, băncile comercială acceptă și grade de îndatorare de până la 70%, în special în cazul persoanelor cu venituri foarte mari.

Creditele noi, în lei, acordate gospodăriilor populației în luna iulie s-au ridicat la peste 3,2 miliarde de lei, de aproape două ori mai mult decât în luna iulie 2007.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.