Crăciunul trecut a devenit ultimul

Răzvan Țupa 05/01/2017 | 16:18 Timp Liber
Crăciunul trecut a devenit ultimul

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La începutul lunii decembrie BBC anunța că Naughty Boy, în trecut colaborator la hituri semnate Beyoncé sau Emeli Sande, era încântat de colaborarea care se contura cu George Michael. Abia aștept, spunea produ­­­­că­­torul care a dez­­vă­­luit și că starul pre­­gătea un album pentru 2017.

În ultimii ani prezența lui era mai de­­gra­­bă discretă. Ultima sa apariție pe scenă a fost în toamna lui 2012, dar, de atunci, se pare că a continuat să pre­­gătească un nou material discografic. În ziua de Crăciun, medicii ajunși la re­­ședința cântă­­re­­țu­­lui în vârstă de 53 de ani constatau decesul. Inițial a fost declarat inexplicabil, dar nu suspect, iar ulterior a fost identificată o insufi­­cien­­ță car­­di­­a­­că. Brusc, toată cariera sa pa­­re să fi revenit la viață și lucruri care păreau pierdute pentru totdeauna în cotloa­­nele anilor ’90 au căpătat strălu­­ciri speciale. Până și variantele sale la piese de succes ale altora, ca „Ro­­xa­­n­- ne“ sau „Somebody To Love“, încep să circule din nou, iar strădaniile de a de­păși perioadele de controversă legate de viața sa devin subiecte de admi­rație.

ULTIMUL INTERVIU. Retras în Oxfordshire, George Michael a continuat să lucreze. Cu toate că încerca să păs­­tre­­ze discreția după problemele de sănă­tate care i-au întrerupt ultimul turneu, muzicianul a vorbit pentru ultima dată cu presa acum doi ani, într-un interviu pentru ziarul local, Ham&High. „Aceas­­tă parte a carierei mele are legătură cu vocea“, declara el atunci când și-a lan­­sat turneul „Symphonica“.

PROBLEME DE RESPIRAȚIE. Turne­­ul „Symphonica“ a rămas ultima întreprindere discografică pe care artistul a scos-o pe piață. Piesele înregistrate live au fost lansate în 2014, dar călătoria lor până pe masa de editare s-a dovedit foarte dificilă. Aventura a început în august 2011, pe scena operei din Praga. La toate concertele din acel turneu biletele s-au epuizat rapid și, în multe orașe, au fost programate spectacole suplimentare. În luna noiembrie, toate concertele care urmau au fost suspendate, pentru că, în timp ce se pre­­gătea să cânte la Vie­­na, Michael a fost diagnosticat cu pne­­umonie se­­ve­­ră, iar recuperarea s-a dovedit mai dificilă decât se așteptau apropiații săi.

„Timp de trei săptămâni s-au chinuit să mă păstreze în viață“, dezvăluia artistul starea gravă în care a ajuns la spital. Până la întreruperea seriei „Symphoni­- ca“ cântase deja în 38 de orașe (în unele chiar și trei concerte). Când a reluat turneul, în septembrie 2012, George Michael a ținut să ofere spitalului austriac în care a fost tratat o mie de bilete. În ceva mai mult de o lună avea să susțină încă 20 de reprezentații. „Symphonica“ s-a încheiat cu trei spectacole la Londra.

Împotriva războiului. Când a ieșit pe piață albumul live trecuseră deja ze­­ce ani de la ultima sa apariție disco­­gra­­fică. Se în­­tâmplase în 2004, când odată cu lansarea ultimului său produs de studio, „Patience“, se împăcase cu cei de la Sony Music, pe care îi acuza­­se că îl țin în „sclavie“. Piesa „Shoot the Dog“ de pe acest album s-a dovedit pro­­blematică și protestul la adresa războ­­iu­­lui din Irak pe care îl exprima atât în pie­­să, cât și în vi­deoclip a făcut ca single-ul să nu fie in­clus pe album în Cana­­da și SUA. Era 2004 și se invoca sensibilita­­tea publicului după atacurile din 2001. Piesa pe care cei mai mulți și-o amintesc de pe acest album este „Freeek!“. Așa se încheia legă­­tura sa cu Statele Uni­­te, după un deceniu de scandaluri și acuzații.

CU AMERICA DE GÂT. Când a fost arestat pentru „comiterea unui act vulgar“ într-o toaletă publică, Michael a povestit că polițistul sub acoperire l-a provocat: „A intrat după mine la toaletă și a în­­ceput să se joace ceva ce cred că se nu­­mește «îți arăt ce am și arată-mi și tu și când îmi arăți, te-am prins»“, explica el pentru MTV. Până la urmă, artistul a fost amendat cu 810 dolari.

Când George Michael a lansat un vi­de­oclip pentru piesa „Outside“ în care își ironiza situația, polițis­­tul care l-a arestat a reclamat faptul că este ofensat de reprezentarea care i se face atât în clip, cât și în interviuri și a cerut în justiție 10 milioane de dolari. Nu i-a primit. Pentru artist a fost momentul în care orientarea sa sexuală devenea publică.

SEX ȘI SOCIETATE. Prietenii săi știau că este bisexual. Încă de la 19 ani le măr­­­­turisise acest lucru lui Andrew Rid­­geley, colegul său din Wham!, și uneia dintre surorile sale. În 2007, explica pentru The Independent că a preferat să nu facă publică preferința sa pentru băr­­bați pentru că era îngrijorat de efectul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra mamei sale. Momentul în care a început să cânte singur a fost și perioada în care își dădea seama că nu este bise­­xual, ci gay. Toate relațiile pe care le-a avut cu femei a descoperit că nu le pu­­tea dezvolta pentru că emoțional simțea că poate să iubească numai un bărbat.

Din „Older“ (1996), probabil piesele între care ar alege un fan ar fi „Jesus to a Child“ sau „Fast Love“.

CEARTA CU INDUSTRIA. „Lis­­ten Without Prejudice Vol.1“, al doilea disc solo al lui George Michael, a fost o deza­­mă­­gi­­re și pentru casa de produc­­ție, și pentru muzician. Cifra de opt milioane de uni­­tăți vândute a fost conside­­ra­­tă mult prea mi­­că și acuzațiile au curs și dintr-o di­­rec­­ție, și din cealaltă. Britanicul le-a re­­pro­­șat celor de la Sony că nu îi pro­mo­­vea­­ză cum trebuie albumul, casa de pro­­ducție a spus că George Michael nu apa­­re în videoclipuri. Printre produc­­țiile care i se reproșau era și „Freedom ’90“, regizat de David Fincher, în care, în lo­­cul interpretului, apăreau mai multe super-modele la început de carieră: Na­­o­­mi Campbell, Linda Evangelista, Chris­­ty Tur­­lington, Tatjana Patitz și Cindy Crawford. S-a adresat justiției, încercând să sca­­pe de contract, dar a pierdut procesul și a fost obligat să plătească între 30 și 40 de milioane de dolari celor de la Sony ca să fie eliberat de contract.

PIESA PREFERATĂ. Nu este ușor să faci un top al pieselor lui George Michael. Pe oricine ai întreba, piesele pe care le ale­­ge sunt legate de întâmplări din propria viață. „Careless Whisper“ sau „The Edge of Heaven“ din perioada Wham! ori „Cowboys and Angels“ sau „One More Try“ erau piese de re­­zis­­tență la petre­­ce­­rile adolescenților de la începutul anilor ’90. Anul acesta, nu numai albumul nou este programat să apară, ci și un film do­­cumentar despre viața mu­­zicianului. Ultima postare de pe contul oficial de Instagram al artistului anun­­ța acest film, a cărui lansare este programată în luna martie. „Freedom“ ar urma să fie difuzat odată cu o nouă edi­­ție a albumului „Listen Without Prejudice“, asupra căreia George Michael și Sony Music, în sfârșit, căzuseră de acord.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Un grec londonez” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text]Pe numele real Georgios Kyriacos Panayiotou, George Michael s-a născut pe 25 iunie 1963.[/vc_column_text][vc_column_text]WHAM!. Crescut la Londra, a ajuns cunoscut ca membru al trupei Wham!, trupa cu care a lansat primele hituri: „Last Christmas“ și „Wake Me Up Before You Go-Go“.

FAITH. Faima i-a rămas legată de primul album solo, „Faith“ din 1987, care a vândut peste 20 de milioane de exemplare.

Controverse. Ulterior, au început problemele. Piesa „I Want Your Sex“ a fost interzisă, evitată. Muzicianului i s-a cerut să explice că e vorba despre relații monogame și nu despre acte sexuale întâmplătoare.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.