Cozi kilometrice la vama Promachonas-Kulata de la frontiera dintre Bulgaria și Grecia – FOTO

NewMoney 02/07/2020 | 11:13 Ştiri
Cozi kilometrice la vama Promachonas-Kulata de la frontiera dintre Bulgaria și Grecia – FOTO

Românii care se duc în Grecia cu mașina au întâmpinat deja prima problemă: ajunși la vama Kulata, au constatat că aceasta este blocată. Autoritățile elene permit accesul din Bulgaria spre Grecia prin acest punct de trecere a frontierei și le închid pe celelalte.

Ionel Costaș, un român care se întoarce în țară din vacanță, a trecut prin vama Kulata și a surprins imaginile cu cozile kilometrice.

„Noi abia am intrat din Grecia în Bulgaria, ne întoarcem din concediu, de aceea am putut filma coada care spre îndreaptă spre Grecia. Sunt foarte multe mașini și de Bulgaria și de România, sunt copii, mame care-și plimbă copiii pe marginea autostrăzii. Filmarea nu este completă, coada e mai lungă decât este în filmare. Cred că cel puțin 5 kilometri”, a spus turistul român, la Digi24.

Coadă la intrarea în Grecia. FOTO: Forum Grecia/Facebook

Bărbatul a adăugat că situația a fost mai simplă pentru el și familia lui: „Noi am intrat foarte ușor. La intrarea în Bulgaria ni s-a luat temperatura, apoi în Grecia s-au uitat doar la buletine, pașapoarte, a fost foarte ușor”.

„Noi am fost în sudul Greciei, sunt foarte puține cazuri acolo, lumea e destul relaxată. În supermarketuri, la început ne-am dus cu măști, se uitau la noi ca la extratereștri. Doar vânzătorii purtau măști. Restaurantele sunt aproape goale, mai mult la terase. Piscine sau locuri de distracție, închise. În orice caz, nu erau prea mulți turiști”, a mai spus Ionel Costaș.

Un alt turist, scrie, pe o pagină de Facebook dedicată turismului în Grecia, că „momentan la Kulata se înaintează 10 metri la 30 minute, iar coada are 9-10 km”.

Românii care vor să intre cu mașina în Grecia, în perioada 1 – 15 iulie, pot trece numai prin punctul frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas. Măsura a fost impusă pentru ca cei care tranzitează vama să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form), astfel încât să se asigure evidența celor care se deplasează în această țară. Această măsură îi afectează pe cei care vor să intre în Grecia prin alte puncte de frontieră. De exemplu, cei care trebuiau să intre prin Makaza vor fi nevoiți să ocoloească destul de mult pentru a ajunge la Vama Kulata.

Ministerul Afacerilor Externe a menționat că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.