COVID-19. Spania depăşeşte pragul de 10.000 de morţi

NewMoney 02/04/2020 | 16:05 Ştiri
COVID-19. Spania depăşeşte pragul de 10.000 de morţi

Spania a depăşit joi pragul de 10.000 de morţi din cauza noului coronavirus, după ce a înregistrat 950 de decese în 24 de ore – un ”record”, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

A doua cea mai îndoliată ţară din lume de COVID-19 după Italia, Spania înregistrează 10.003 de victime ale bolii – un bilanţ nefast, care a crescut de zece ori în două săptămâni.

Numărul cazurilor confirmate în ţară a depăşit pragul de 110.000, însă rata zilnică a încetinit uşor – 7,9% de miercuri faţă de 8,2% miercuri şi 18% în urmă cu o săptămână.

”Datele ne arată că curba s-a stabilizat, că am atins primul obiectiv, acela de a ajunge la vârful curbei şi că am intrat în faza de încetinire” a pandemiei, a anunţat joi ministrul Sănătăţii Salvador Illa.

Coronavirus în Spania. Rata de mortalitate ridicată

Rata zilnică a numărului morţilor a ajuns joi la 10,5% în 24 de ore, de la 10,6% miercuri şi 19,1% acum o săptămână.

În contextul în care numeroase spitale sunt depăşite, creşterea numărului pacienţilor la terapie intensivă (6.092) a încetinit şi ea, la 3,7% joi, de la 20% în urmă cu opt zile.

Alt semn pozitiv – persoanele vindecate sunt tot mai numeroase – 26.743, adică aproape un sfert (24%) din cazurile confirmate.

Madridul rămâne regiunea cea mai afectată, cu aproape o trime dintre cazuri şi 42% dintre morţi, însă boala afectează puternic Catalonia (nord-est), care înregistrează de-acum mai mulţi pacienţi la terapie intensivă decât capitala.

Cei aproximativ 47 de milioane de spanioli sunt supuşi de la jumătatea lui martie uneia dintre cele mai stricte izolări din Europa. Ei pot ieşi din casă doar pentru a cumpăra mâncare, a se îngriji şi a-şi plimba rapid câinele.

Această cvasi-carantină a fost consolidată luni – sunt autorizate de-acum doar activităţile considerate esenţiale aprovizionării ţării. Cei care – precum muncitorii din construcţii sau din fabrici – nu pot munci de acasă şi-au întreupt activitatea până la Paşte, pe 12 aprilie.

Paralizia economiei se face deja simţită în datele şomajului.

Spania a înregistrat joi o creştere ”istorică” a şomajului în martie, cu peste 300.000 de oameni care-şi caută locuri de muncă suplimentare din cauza ”impactului extraordinar” al pandemiei noului coronavirus, a anunţat Ministerul spaniol al Muncii.