COVID-19. Măsurile de izolare din Italia, vor fi prelungite

Andrei Dumitru 19/03/2020 | 13:44 Ştiri
COVID-19. Măsurile de izolare din Italia, vor fi prelungite

Giuseppe Conte, șeful Guvernului italian, a anunţat că măsurile de izolare luate de o săptămână în Italia, ţara din Europa cea mai grav afectată de pandemia noului coronavirus, urmează ”să fie prelungite atunci când expiră”, la 3 aprilie, relatează AFP.

”Măsurile pe care le-am luat, atât cea care a antrenat închiderea unei mari părţi a întreprinderilor şi activităţilor individuale în ţară, cât şi cea cu privire la şcoli, nu pot fi decât prelungite la expirare”, a anunţat Giuseppe Conte în ediţia de joi a cotidianului Corriere della Sera.

”Am evitat prăbuşirea sistemului, măsurile restrictive funcţionează şi este evident că, atunci când vom atinge un vârf, iar contagiunea va începe să scadă, cel puţin procentual, în câteva zile să sperăm, nu vom putea reveni imediat la viaţa de dinainte”, adaugă şeful Guvernului.

Cea mai neagră zi pentru Italia

Pandemia a ucis 475 de persoane în Italia marţi şi miercuri – cel mai grav bilanţ înregistrat într-o singură ţară într-o singură zi – potrivit unui bilanţ oficial difuzat miercuri.

Până în prezent, peste 3.000 de oameni au murit în Italia din cauza acestei boli, un bilanţ foarte apropiat de cel al Chinei – peste 3.200 de morţi -, ţara din care a pornit pandemia.

Giuseppe Conte dă asigurări că nu are în vedere, pentru moment, să înăsprească arsenalul măsurilor restrictive, însă se dclară pregătit ”să acţioneze” în cazul în care restricţiile nu sunt respectate.

”Ar trebui să dăm dovadă de bun simţ şi să acţionăm cu cea mai mare conştienţă. Sancţiuni penale pentru contravenienţi există şi vor fi aplicate strict”, a avertizat premierul italian.

”Sunt de acord cu primarii care au închis şi grădinile publice şi parcurile. Una e să practici o activitate sportivă, alta e să transformi locuri publice în puncte de adunare, ceea ce este inacceptabil”, conchide el.

Mai mulţi aleşi regionali din nordul Italiei – unde contagiunea avansează şi mai puternic -, estimează că, dacă aceasta nu înctineşte în zilele următoare, va fi necesar să se impună măsuri şi mai dure – precum interdicţia de a face jogging.

Guvernatorul Veneţiei Luca Zaia, de la Liga (extremă dreapta), aprecia marţi că urmărirea deplasărilor persoanelor pe telefonul mobil ”este o soluţie excelentă” în vederea impunerii respectării izolării, în pofida faptului că recunoaşte că acest lucru reprezintă o încălcare a vieţii private.

De o săptămână, cei 60 de milioane de italieni sunt izolaţi acasă şi se pot deplasa doar din motive profesionale sau imperioase, iar orice adunare este interzisă. Şcolile sunt închise.