Costul invaziei ruse pentru Ucraina a ajuns la 1.000 de miliarde de dolari

Elena Marinescu 22/09/2022 | 21:11 Ştiri
Costul invaziei ruse pentru Ucraina a ajuns la 1.000 de miliarde de dolari

Costul provocat Ucrainei de invazia rusă începută pe 24 februarie este estimat până în prezent la circa o mie de miliarde de dolari, a declarat joi la Berlin un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„În primele zile ale agresiunii ruşii au distrus active ale noastre în valoare de 100 de miliarde de dolari”, a menţionat Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean, vorbind la o conferinţă organizată de Consiliul german pentru afaceri internaţionale. „Suma este acum mult mai mare. Vorbim despre costuri directe şi indirecte pe care le-am suportat deja în Ucraina de circa 1.000 de miliarde de dolari”, echivalentul a „cinci PIB-uri anuale” ale Ucrainei, a mai precizat oficialul ucrainean, citat de Agerpres.

Prin urmare, deficitul bugetar va creşte cu „circa cinci miliarde de euro pe lună”. „Astfel că, în loc să avem şapte miliarde (de euro deficit) pe tot anul, avem (deficit de) cinci miliarde pe lună”, a continuat consilierul preşedintelui Zelenski.

Kievul nu mai poate conta pe colectarea veniturilor fiscale

Pe lângă distrugerile provocate de război şi costurile necesare susţinerii armatei, o altă problemă a Kievului este că nu mai poate conta nici pe colectarea veniturilor fiscale. Unele întreprinderi au fost „distruse de ruşi sau nu funcţionează în program complet sau nu funcţionează la întreaga capacitate. Aceasta înseamnă că bugetul va primi cu siguranţă mult mai puţin faţă de ce era prevăzut iniţial”, a explicat Oleg Ustenko.

Guvernul de la Kiev estimează pentru anul în curs o scădere a PIB-ului Ucrainei cuprinsă între 35% şi 40% şi a cerut în august Fondului Monetar Internaţional un nou program de ajutor, în cadrul efortului financiar internaţional mai larg susţinut în principal de SUA şi UE.

Pe 9 septembrie Banca Mondială a estimat numai costul reconstrucţiei Ucrainei la circa 350 de miliarde de euro, atrăgând atenţia că acesta va creşte pe măsură ce războiul cu Rusia continuă.