Costul cu forţa de muncă este în creștere. Ce sector a înregistrat un avans de aproape 20% în primul trimestru

NewMoney 04/06/2018 | 11:30 Ştiri
Costul cu forţa de muncă este în creștere. Ce sector a înregistrat un avans de aproape 20% în primul trimestru

Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 12,72%, forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în construcţii, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În al patrulea trimestru al anului trecut, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 14,29%, forma ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, scrie News.ro.

În primul trimestru al acestui an, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, costul orar al forţei de muncă a crescut în aproape toate activităţile economice.

Citiți și: Cine este românul care a încasat luna trecută o pensie mai mare decât salariul unui director de bancă

„Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (19,06%), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,97%), în informaţii şi comunicaţii (13,91%), în hoteluri şi restaurante (13,30%) şi în tranzacţii imobiliare (13,10%)”, se arată în comunicat.

Sectoarele economice cu cele mai mici creşteri au fost intermedieri financiare şi asigurări (3,03%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,84%).

Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).

Citiți și: Comoara pe care vrea să pună mâna Guvernul. Câte miliarde de euro au generat pensiile private după zece ani de funcționare

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 23,57%, în administraţie publică cu 18,59% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 14,01%.

În primul trimestru, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 1,42% faţă de trimestrul precedent.


Foto: Pixabay