De ce afaceriștii și demnitarii români certați cu legea și-au găsit bârlog în Costa Rica

NewMoney 12/03/2018 | 11:37 Ştiri
De ce afaceriștii și demnitarii români certați cu legea și-au găsit bârlog în Costa Rica

Atenția opiniei publice a fost atrasă, la începutul lunii, de mai multe fotografii, postate pe rețelele de socializare și făcute apoi publice, în care apăreau fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale, Elena Udrea. Ele sunt oare singurii români cu probleme penale plecați în Costa Rica?

Luna trecută, Rise Project a publicat o investigație mai amplă, după ce a început documentarea activităților Alinei Bica în Costa Rica. Demersul jurnalistic al celor de la Rise Project a arătat că fost șefă a DIICOT nu stă degeaba în Costa Rica, deschizându-și chiar o firmă alături de alți români, întâmplător, toți având probleme cu legea.

Ancheta jurnalistică arată că, în luna ianuarie, Alina Bica a deschis o firmă, ASP Centroamerica Sociedad Anonima, alături de alți trei români. Unul este chiar soțul ei, Mircea Octavian Bica, implicat și el într-un dosar de fraudă. Un alt acționar este Călin Silviu Pop, care are o condamnare la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, dar care mai are un dosar pe rolul instanțelor din România. Potrivit Rise Project, omul de legătură al Alinei Bica și al lui Pop este un alt român, Mihai Rădulescu, fost director al Electrica Serv SA și fost consilier al lui Octav Cozmâncă, în perioada în care acesta a fost senator. Mai mult, Rădulescu nu este doar asociat cu Bica și cu Pop în firma înființată în Costa Rica, ci o și găzduiește pe fosta șefă a DIICOT într-o vilă dintr-o suburie a capitalei San Jose.

Faptul că Alina Bica este bine în Costa Rica o arată o serie de fotografii postate pe rețelele de socializare, unde fosta șefă a DIICOT apare alături de o altă persoană cu probleme penale, fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale, Elena Udrea. Pe 5 martie, Udrea  și-a arătat nemulțumirea că a fost fotografiată pe furiș de români pe care i-a întâlnit într-un local în care se afla la o pizza.

Costa Rica: controversatul caz Comana

În urmă cu trei ani, în februarie 2015, proprietarul operatorului feroviar privat Regiotrans, Costel Comana, a fost găsit mort în toaleta unui avion care ateriza la San Jose, Costa Rica, în timp ce venea din Columbia. Omul de afaceri era cercetat în România într-un dosar penal, iar informațiile de atunci arătau că acesta venea în Costa Rica din Brazilia, unde se afla în concediu. Însă, între Columbia (unde schimbase avionul) și Costa Rica, acesta s-a spânzurat în toaleta avionului, potrivit anchetelor oficiale

Comana ar fi urmat să se întâlnească la San Jose cu un alt om de afaceri, Cornel Tăbăcaru, cel care a adus sucurile TEC în România, la începutul anilor ’90. Acesta nu este implicat în scandaluri de corupție și are case și afaceri în mai multe locuri din lume, inclusiv în Costa Rica. Tăbăcaru deține în Costa Rica inclusiv o plantație de cafea bio și este cunoscut de localinici drept Don Cornelio. După incidentul în care a fost implicat Comana, Tăbăcaru a povestit că era prieten cu omul de facaceri român, care îl mai vizitase și cu alte ocazii în Costa Rica, în perioade în care nu avea probleme penale.

Anchetele jurnalistice care au urmat au confirmat faptul că fostul patron al Regiotrans făcea vizite dese și scurte în Costa Rica, însă nu au demonstrat dacă acesta se pregătea să se adăpostească pe perioada anchetelor penale în statul din America Centrală.

 


FOTO: Wikipedia.org