Corriere della Sera, despre Kovesi: Lobby-ul făcut de România la UE îi scade șansele la șefia Parchetului European

NewMoney 04/03/2019 | 15:36 Ştiri
Corriere della Sera, despre Kovesi: Lobby-ul făcut de România la UE îi scade șansele la șefia Parchetului European

Experții spun că Laura Codruța Kovesi este „cea mai calificată” pentru a ocupa funcția de procuror-șef european, însă lobby-ul făcut de România la UE împotriva ei îi scade șansele de a câștiga, scrie Corriere della Sera.

„Venerată de opinia publică, a câștigat ura majorității clasei politice din țara sa, pentru că a urmărit corupția publică fără a ține seama de nimeni, inclusiv în cazul unui fost prim-ministru. Uniunea Europeană se află în pragul unei mici revoluții. În următoarele săptămâni, Consiliul și Parlamentul European vor desemna împreună șeful noului Parchet European, care, din 2020, va conduce anchete în materie de fraudă împotriva fondurilor UE și de aplicare a TVA”, scrie Corriere della Sera, care menționează că este pentru prima dată când o autoritate europeană va avea puterea de a investiga fapte de corupție în toate țările care participă la inițiativă.

Publicația italiană scrie că revoluția ar avea o valoare dublă dacă miniștrii și deputații ar alege să numească o femeie în această funcție, adăugând că experții o recomandă pe Laura Codruța Kovesi ca fiind persoana „cea mai calificată pentru această funcție“, după un proces stict de selecție.

„În țara sa, Kovesi este o legendă”, scrie sursa citată, adăugând că fostul procuror-șef al DNA a trimis la închisoare sute de politiceni, din toate taberele politice, atrăgând antipatia politicienilor.

Astfel, cel mai puternic obstacol în calea nominalizării sale este tocmai opoziția guvernului de la București, care își poate exercita poziția de președinte actual al UE. Cel mai aprig contestatar este șeful PSD, Liviu Dragnea, care anul trecut a reușit să o demită pe Kovesi din funcția de procuror-șef”, mai notează Corriere della Sera.

„Vestea bună este că două comisii ale Parlamentului European au votat în favoarea numirii sale. Vestea proastă este că, într-un vot secret, 28 de reprezentanți permanenți au plasat-o în mod surprinzător pe Kövesi pe locul al doilea, în urma candidatului francez, Jean Francois Bohnert, un semn că presiunile din România își fac treaba”, esete concluzia publicației italiene.


Foto: Mediafax