Coronavirusul afectează și mediul înconjurător: Milioane de măști de protecție vor ajunge în oceane

Ioana Ursu 13/04/2020 | 11:10 Ştiri
Coronavirusul afectează și mediul înconjurător: Milioane de măști de protecție vor ajunge în oceane

Milioane. Chiar și mai mult, miliarde. Cu atât a crescut volumul global de producție și de consum de măști chirugicale, în urma stării de urgență cauzate de răspândirea noului COVID-19 (măștile prezintă o dată de expirare și trebuie schimbate frecvent). În același timp, este necesară o gestionare a unei probleme complexe cu posibile efecte alarmante: reciclarea acestora. Măștile nu sunt un produs reciclabil. Cel puțin, nu pentru moment.

Însă, nu s-a luat în considerare ideea unei reciclări specializate, nici măcar pentru cea a măștilor folosite de persoanele confirmate pozitiv la noul virus și care se află în curs de recuperare la domiciliu. Încărcătura virală conținută de aceste măști ar necesita o reciclare specializată, ca aceea a deșeurilor spitalicești.

În sudul orașul Hong Kong cercetătorii au descoperit sute de măști de protecție pe țărmul marii. Doar China produce 200 de milioane dintre acestea în fiecare zi, în timp ce SUA ar avea nevoie de 3,5 miliarde, iar Italia de 1,2 (130 de milioane produse lunar). Cele mai multe dintre acestea conțin poliester sau polipropilenă, ce prezintă un risc foarte ridicat de poluare.

La momentul actual, numărul total de măști produse la nivel global încă din decembrie este inestimabil. Conform afirmațiilor publicate de Federico Fubini pe site-ul oficial Corriere, numai în această stare de urgență Italia ar avea nevoie de 130 de milioane de măști pe lună (fără a lua în considerare uzul major de către mai mult de jumătate din populație în cazul stadiului următor de urgență): 90 de milioane de măști de unică folosință (denumite și «chirurgicale», cel mai simplu tip de mască, din material nețesut) și între 30 și 40 de milioane lunar, de tip FFP2, cu un rol mai protector și foarte des utilizat în spitale.

Numai în următoarele săptămâni Italia va avea 650 milioane de măști, fiind deja capabilă să producă 2 milioane zilnic. Măștile chirurgicale sunt de unică folosință și nu există proceduri științific aprobate pentru ca acestea să fie «dezinfectate» (în timp ce măștile respiratorii FFP1, FFP2 și FFP3 pot fi refolosite doar în cazul în care nu sunt supuse uzurii materialului). Iar experiențele anterioare cu SARS și gripa aviară au demonstrat că, de cele mai multe ori, măștile chirurgicale nu sunt eliminate corespunzător: multe persoane le aruncă la întâmplare și majoritatea ajung în mare.

În Hong Kong mamiferele și peștii sunt cei mai afectați

Este situația actuală în Asia în urma răspândirii noului coronavirus: plajele din Hong Kong  și cele din insulele Soko sunt deja acoperite complet de măști aruncate. O echipa de  cercetători ai asociației Ocean Asia a colectat sute dintre acestea pe durata anumitor cercetări asupra poluării marine: «Măștile sunt relativ nou apărute, deci se aflau în mare de puțin timp», explică aceștia.

Luând în considerare că, săptămâni la rând, cei 7,4 milioane de locuitori ai orașului au folosit cel puțin două măști săptămânal (iar Hong Kong se confruntă acum cu o închidere totală pentru un al doilea val de infecții), multe dintre aceste măști vor ajunge în mare. Imaginile ce arată cantitățile de măști pe plajă au provocat valuri de alarmă: site-ul Energy Live pune în evidență «efectele devastatoare pe care acesta le-ar putea avea asupra mediului» în întreaga lume.

Și nu doar elasticele din latex ale măștilor pun în pericol viața peștilor și a mamiferelor din oceane, ci și faptul că cele mai multe măști «sunt produse din poliester și polipropilenă, plastice care nu se degradează ușor», a declarat pentru agenția Reuters Tracey Read, co-fondatoare al asociației Plastic Free Seas din Hong Kong.

Expunerea cronică a peștilor «la microfibrele din plastic provoacă anevrisme, efecte negative la nivelul branhiilor și modificări considerabile în producerea ouălor», a publicat site-ul Rinnovabili.it, citând un studiu între China și SUA ce indică modul în care anumite produse chimice din fibrele plastice «pot acționa precum disfuncții ale endocrinelor».

ONG-urile se asociază în colectarea măștilor

«Lumea se gândește în mod egoist la propria protecție. Dar în cazul acesta nu este vorba doar despre a ne proteja pe noi: este necesară protejarea tuturor, a persoanelor și a mediului. Și pentru a face acest lucru nu trebuie să aruncăm măștile», mai spuneTracey Read. Iar măștile aruncate nu poluează doar oceanele.

«În Hong Kong măștile pot fi găsite oriunde pe stradă și în spațiile verzi publice», precizează South China Morning Post. De aceea, ONG-urile se adună pentru a le strânge de pe drumurile din afara orașului, așa cum procedau până ieri pentru a curăța plajele. Este o sarcina riscantă, ținând cont că foarte multe măști ar putea fi infectate. Dar este fundamentală pentru mediu, dat fiind faptul că «acestea au nevoie de câțiva ani înainte pentru a se descompune, iar mai apoi microplasticele vor fi oricum dăunătoare pentru pești dacă vor ajunge în mare».

Măști din microfibre cu un diametru mai mic de un micrometru

Și în Thailanda se emit măsuri în vederea colectării separate: guvernatorul orașului Bangkok, Pol Gen Aswin Kwanmuang, a invitat cetățenii să introducă măștile pentru reciclare în pungi separate, precizând pe pungi ce tip de mască conțin acestea, în așa fel încât acestea să poate fi trimise către incineratoarele din Nong Khaem și On Nut. Nu este prima dată când se întâmplă astfel: se cunosc deja de ani buni pericolele provocate de microplastice pentru poluare și încă din 2005 se produc peste 6 milioane de tone de fibre sintetice anual (precum poliester sau polipropilenă) pentru diverse echipamente și haine sintetice.

Astăzi, sunt adăugate și măștile: la nivel global, miliarde de măști ar trebui să ajungă zilnic în centrele de colectare comună (cum sunt și mănușile de unică folosință de latex). Materialul utilizat pentru măștile respiratorii este constituit dintr-o țesătură de filamente foarte subțiri, provenit din mase plastice: «Este vorba despre fibre ce conțin filamente cu diametrul mai mic de un micrometru», precizează Markus Müller, director de vânzări al Reicofil, o companie ce furnizează aparate pentru a produce geotextile.

China exportă 4 miliarde de măști

Într-o lume în care cu toții va trebui să purtăm măști chirurgicale pentru încă multe luni de acum, statisticile de la Beijing se dovedesc a fi uluitoare: la momentul de maximă accelerare a pandemiei, China a importat 2 miliarde de măști. Apoi, s-au intensificat eforturile în vederea unei producții mai ridicate, iar acum declară că a exportat peste 4 miliarde la nivel global. Cu toate acestea, revista The Lancet publică datele previzionale ale unui studiu realizat de Comisia de Sănătate și de Ministerul Dezvoltării Economice pentru controlul bolilor infecțioase din China: numai pentru cei 1.400.000.000 de cetățeni chinezi ar fi necesare aproximativ 589 de milioane de măști în plus în perioada ianuarie-iunie, față de cantitatea produsă până acum, dacă ar fi obligatorie purtarea acestora în toate zonele Chinei.

Pe 24 ianuarie, când Wuhan se afla în plină stare de urgență, ar mai fi fost nevoie de 2,2 milioane pe zi. Încă de atunci producția a „explodat” și la jumătatea lui martie China era deja capabilă să pună pe piață peste 200 de milioane zilnic, constituind 50% din producția globală. Desigur, există și măștile „false”: în luna februarie Guvernul chinez a anunțat confiscarea a 31 de milioane de măști produse necorespunzător. În schimb, în Italia, analizele de certificare a produselor au dezvăluit că «din cele 600 de modele supuse testelor la Politehnica din Milano, doar 10 îndeplineau cerințele de siguranță, restul fiind produse din bumbac fără nicio capacitate de filtrare», a explicat Milena Gabanelli pe site-ul Corriere.

Peste 2,5 miliarde de măști N95 produse doar în SUA

În SUA, Task Force-ul pentru Coronavirus de la Casa Albă a crescut recent producția de măști tip N95 (cele cu capacitate de filtrare de 95% a particulelor din aer), ajungându-se la 100 de milioane produse lunar, fiind în continuare în creștere: se estimează că în SUA vor fi produse și distribuite aproape 2 miliarde până la sfârșitul anului. Dar cantitatea necesară pentru a face față pandemiei ar fi de cel puțin 3,5 miliarde de măști, conform declarației Departamentului Sănătății din SUA. Doar acesta va achiziționa, ca o metodă de «stoc strategic», 500 de milioane de modele în următoarele 18 luni. Cele 3 milioane produse în cea mai mare parte indică faptul că pe 30 ianuarie stocurile erau foarte afectate în urma lanțului de incendii din Australia și a erupției vulcanice din Filipine.

În aceeași perioadă, Cambridge Mask Company a declarat epuizarea stocurilor de măști în urma comenzilor pentru aproximativ 10 milioane de modele din Franța și Puerto Rico: compania a crescut brusc producția în fabricile din Xiamen, în China, și din Batam, în Indonezia, avertizând, însă, că «nu va putea livra înainte de martie». Numai Taiwan, însă, a depășit producția care la începutul lui februarie indica exact un număr de 1,9 milioane de măști pe zi, crescând la o cantitate de 3,2 milioane. Estimarea unei astfel de producții în continuă creștere este aproape imposibilă. Un lucru e cert, însă: dacă nu se va iniția o campanie de informare asupra reciclării măștilor de protecție, starea de urgență în urma coronavirusului ar putea declanșa o criză de mediu dramatică.


Articol preluat din Corriere della Sera
FOTO: Pixabay