Coronavirus în România. 131 cazuri confirmate! România intră în scenariul 3. Situația în toată țara – LIVE UPDATE

NewMoney 14/03/2020 | 13:30 Ştiri
Coronavirus în România. 131 cazuri confirmate! România intră în scenariul 3. Situația în toată țara – LIVE UPDATE

UPDATE 15 martie ora 13.00 Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că cele opt persoane confirmate duminică sunt persoane care au fost în contact cu pacientul de la Gerota și senatorul PNL de Constanța Vergil Chițac. Cele opt persoane sunt asimptomatice și erau în izolare sau în carantină.

UPDATE 23.00 Ultimele două cazuri anunțate de autorități ridică la 123 bilanțul persoanelor infectate.

 • Caz 122 – Femeie, 58 ani, București, asistent medical la Spitalul Gerota, contact caz 30
 • Caz 123 – Tânăr, 24 ani, București, inginer horticol, ADP sector 4, contact caz 16.

UPDATE 22.50 Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă seară, încă trei cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

În urma analizelor, a fost confirmat diagnosticul la o femeie de 25 de ani din Cluj-Napoca, întoarsă din Berlin în 11.03.

De asemenea, a fost confirmat un bărbat de 46 de ani din Satu Mare, întors din Italia în 11.03, aflat în carantină în Satu Mare.

Cel de-al 121-lea caz este un bărbat din Bucuresti, 37 ani, întors Norvegia în 13.03. Pacientul este internat în Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Bucureşti.

UPDATE 22.25 Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă seară, încă două noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

Este vorba despre o femeie de 43 de ani, din Vaslui, venită din Italia, aflată în carantină la Arad. Femeia va fi internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

De asemenea, este vorba despre o femeie de 33 de ani din Constanţa care a intrat în contact cu senatorul Vergil Ghiţac

Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 118, iar 9 pacienţi s-au vindecat.

UPDATE 21.30. Două asistente medicale care au intrat în contact cu femeia din Hunedoara, care nu a respectat izolarea la domiciliu, sunt infectate cu coronavirus, a anunţat, sâmbătă, Grupul de Comunicare strategică. De asemenea, s-a mai confirmat un caz, la un bărbat întors din Italia, 60 de ani, din Caraș-Severin.

Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 116, iar 9 persoane au fost declarate vindecate.

UPDATE 20.05. Încă 4 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 113.

 • Caz 110 Bărbat, 31 ani, Constanța, contact caz 67 si 68 ( senatorul Chitac)
 • Caz 111 Femeie, 53 ani, din Brașov, contact caz 76 (bărbat venit din Boston)
 • Caz 112 Femeie, 33 ani din Timișoara, venită din Italia în 12.03. în carantină în TM
 • Caz 113, Bărbat, 36 ani din Timișoara, venit din Italia în 12.03., aflat în carantină în Timișoara

Klaus Iohannis anunță că decretează stare de urgență începând de luni.

UPDATE 19.40. Cazul 109 este al unui bărbat de 55 de ani din Timişoara, aflat în carantină.

Autorităţile au intrat, sâmbătă, în Scenariul 3 care presupune între 100 şi 2.000 de îmbolnăviri.

De asemenea, 9 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, fiind externaţi.

UPDATE 18.20. 108 cazuri de coronavirus sunt în acest moment, în România, potrivit autorităților.

 • Caz 103 Bărbat, 51 ani, Brasov, întors din Italia în 12.03. 2020, aflat în carantină
 • Caz 104 Tânăr, 19 ani, Hunedoara, contact al cazului 59
 • Caz 105, Copil, 4 ani, contact al cazului 59
 • Caz 106 Femeie, 43 ani, Hunedoara,contact caz 26
 • Caz 107 Femeie, 44 ani, Hunedoara, contact caz 26
 • Caz 108 Femeie, 41 ani, Hunedoara, contact caz 26

UPDATE 15.45. Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL.

Ce presupune scenariul al 3-lea

„Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o transmitere susținută pe scară largă a noului coronavirus (COVID-19)”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv.

Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:

 • Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
 • Limitarea activităților colective.
 • Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
 • Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
 • Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.”, transmite Grupul de Comunicare Strategică, organismul interguvernamental care gestionează comunicarea publică în cazul crizei de coronavirus.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19).

Recent, secretarul de stat Nelu Tătaru a declarat, în cadrul unei vodeoconferințe la sediul Ministerului Sănătății că, „în scenariul 3, începe un triaj epidemiologic la nivelul fiecărui spital. Acest triaj implică atât triajul bolilor de bază, cât și un triaj epidemiologic. De aceea, rugăm și pacienții care se prezentă la spitale, și colegii noștri la calm și la un triaj cât mai corect. Acest triaj face parte dintr-o primă linie în ceea ce înseamnă evitarea răspândirii și prin spitale”.

UPDATE 14.08 Încă două persoane au fost confirmate cu coronavirus, fiind vorba de doi soţi din Constanţa. Numărul total al celor infectaţi a ajuns la 99.

14 martie 2020. Grupul de Comunicare Strategică arată că, până în 14 martie, la nivel naţional au fost confirmate 97 de cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus). 6 pacienţi sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Toţi pacienţii infectaţi cu COVID-19 au o stare generală bună, cu excepţia bărbatului internat la Spitalul „Victor Babeş” care a prezentat complicaţii, dar a cărui stare este ameliorată. În prezent, sunt în carantină instituţionalizată 2.372 de persoane, iar 14.049 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală. Totodată, au fost deschise 33 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii răspândirii bolilor.

Persoanele carantinate instituţional se află într-unul dintre centrele din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Timişoara şi Constanţa, iar situaţia pe judeţe/municipiul Bucureşti a cetăţenilor infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezintă astfel: Bucureşti (31), Timiş (11), Hunedoara (11), Constanţa (5), Iaşi (5), Caraş-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Braşov (2), Mehedinţi (2), Mureş (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamţ (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galaţi (1), Maramureş (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) şi Ilfov (1).

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 2.372 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.049 persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

În cursul zilei de 13 martie, au fost înregistrate 1.453 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 6.515 la linia Telverde (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Cetăţenii sunt sfătuiţi să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia Telverde. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Conform sursei citate, având în vedere situaţia la nivel european şi global, România se numără printre statele cel mai puţin afectate de acest virus.

Astfel, până în 13 martie, au fost raportate au fost raportate 28.297 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania, Danemarca şi Regatul Unit.

Au fost deschise 33 de dosare penale, în care sunt cercetate 42 de persoane pentru infracţiunea de zadarnicire a combaterii răspândirii bolilor.