Coronavirus. Ce riscuri implică repornirea economiei chineze închisă aproape în totalitate în urmă cu două luni

NewMoney 30/03/2020 | 10:26 Ştiri
Coronavirus. Ce riscuri implică repornirea economiei chineze închisă aproape în totalitate în urmă cu două luni

De aproape o săptămână, China a anunțat că va începe treptat să repornească economia și să refacă decalajele economice provocate de criza COVID-19.

Biroul politic al partidului comunist chinez a anunţat că va intensifica măsurile macroeconomice şi va continua politica fiscală proactivă, transmite Reuters care citează presa de la Beijing.  Mai mult, pe fondul unei scăderi istorice din primul trimestru, China anunță măsuri de stimulare a economiei de ordinul sutelor de miliarde de dolari.

Țara în care a început pandemia a fost aproape complet închisă la sfârșitul lunii ianuarie, pe măsură ce numărul cazurilor de coronavirus a fost ridicat. Măsurile drastice par să fi adus virusul sub control. Infecțiile cu transmitere locală au scăzut, iar cea mai mare parte a provinciei Hubei – terenul zero al pandemiei – a început să fie deblocată.

Dar blocarea a adus, de asemenea, activitățile din cea de-a doua cea mai mare economie din lume la un blocaj de câteva săptămâni și este probabil să conducă la prima contracție a Chinei în ultimele decenii. Analiștii de la Goldman Sachs au prognozat recent că PIB-ul Chinei poate scădea cu 9% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019,transmite CNN.

Coronavirus. China se întoarce la muncă

Între timp, Beijingul a demarat o campanie – susținută de mass-media de stat – pentru a convinge companiile că viața revine la normal.

Dar repornirea fabricilor și reîntoarcerea la serviciu este încă o manevră dificilă pentru China. Pandemia continuă să facă ravagii în restul lumii, ridicând temeri de un potențial al doilea val de infecții pe măsură ce oamenii se întorc din străinătate în China și aduc virusul cu ei. La aceasta se adaugă riscul unui nou focar dacă virusul nu a fost eradicat total în comunitățile locale.

„În opinia noastră, riscul unui al doilea val de Covid-19 în China este în creștere”, a scris Ting Lu, economistul șef al Chinei pentru Nomura, într-un raport recent, citat de CNN.

Planul Chinei de a salva economia se bazează pe o mulțime de politici și campanii menite să împingă oamenii înapoi la muncă, să încurajeze încrederea întreprinderilor acasă și în străinătate și să protejeze cât mai multe companii.

Pe lângă miliardele de dolari pe care Beijingul le cheltuiește pentru furnizarea de servicii medicale și tratament, guvernul a pompat bani în proiecte de infrastructură pentru a crea locuri de muncă. De asemenea, a redus impozitele pe întreprinderile mici și a obligat băncile să amâne plățile de împrumut pentru gospodăriile sau companiile cu probleme, ca o modalitate de a le ajuta să supraviețuiască declinului economic.

Agenția oficială de știri din China, Xinhua, a numit Tesla, la sfârșitul luif ebruarie, un simbol al „încrederii afacerilor străine în China”, după ce producătorul de mașini electrice din SUA și-a redeschis fabrica din Shanghai și a anunțat că intenționează să extindă capacitatea de producție.

Coronavirus. Măsuri pentru forța de muncă

Acum că numărul infecțiilor a încetinit, multe regiuni ale Chinei își ridică blocajele, înlătură parțial restricțiile rutiere și le permit oamenilor să călătorească mai liber în zonele în care virusul pare să fi scăzut în intensitate.

În unele cazuri, guvernul ia măsuri speciale pentru lucrători. De exemplu, Beijingul a dispus companiilor de transport feroviar și aerian să organizeze trenuri speciale și zboruri pentru a transporta lucrătorii migranți de la „ușa casei lor până la poarta fabricii”, potrivit Ministerului Resurselor Umane și Securității Sociale. În jur de 290 de milioane de muncitori migranți ai Chinei, care efectuează o muncă remunerată, dar vitală, sunt factori critici ai economiei. Iar autoritățile din provincia Hubei, unde a izbucnit epidemia de coronavirus pentru prima dată, au declarat că lucrătorii migranți sănătoși pot fi duși înapoi la locurile de muncă începând cu sfârșitul lui martie.

Beijingul spune că această campanie a sa funcționează deja. Mai mult de 90% din companiile industriale din majoritatea provinciilor funcționau, începând cu 17 martie, potrivit Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă. În cazul întreprinderilor mici, lucrurile se mișcă mai greu, însă doar 60% din întreprinderile mici și mijlocii erau deschise până la jumătatea lui martie, conform datelor guvernamentale.

Beijingul a recunoscut, de asemenea, că încercarea sa de a reveni la normal este riscantă. Pandemia globală este în plină ascensiune, iar China mai raportează zeci de cazuri pe zi. Majoritatea sunt persoane care au venit în China continentală din alte țări. Temerile unui al doilea val cresc și în Hong Kong, unde noile cazuri au crescut rapid, multe „importate” din străinătate.