Imagini din satelit arată cum Coreea de Nord pare să-și extindă o fabrică de rachete balistice

Gabriel Bucur 02/07/2018 | 12:47 Ştiri
Imagini din satelit arată cum Coreea de Nord pare să-și extindă o fabrică de rachete balistice

Coreea de Nord pare că aproape termină lucrările la extinderea unei fabrici de rachete balistice, potrivit unor imagini preluate din satelit și analizate de cercetătorii americani, scrie CNN, citat de News.ro.

Imaginile, surprinse de Planet Labs Inc. din San Francisco şi analizate de cercetători de la Institutul pentru Studii Internaţionale Middlebury (MIIS) în Monterrey, arată că Phenianul încheie lucrările de la Institutul de Materiale Chimice, despre care cercetătorii spun că se află în oraşul nord-coreean Hamhung.

„Institutul de Materiale Chimice pare că are o singură funcţie şi anume să fabrice componente pentru programul lor de rachete balistice”, a declarat David Schmerler, un cercetător de la MIIS, potrivit CNN.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat locul, în august 2017, după ce Coreea de Nord a testat două rachete balistice intercontinentale. În aceeaşi lună, Coreea de Nord a ameninţat teritoriul american Guam.

Citiți și: Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din Turcia încă din primul tur

Citiți și: Rețeta perfectă a sărăciei: Cum a adus modelul comunist prăbușirea economiei Coreei de Nord și prosperitate Chinei

Cea mai mare parte a fabricii a fost construită în luna mai, după întâlnirea lui Kim Jong-un cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, dar înainte de întâlnirea cu Donald Trump, conform lui Jeffrey Lewis, directorul Programului de Nonproliferare din Asia de Est de la MIIS.

Kim Jong-un a declarat în numeroase rânduri că este dispus să înceapă procesul de dezarmare nucleară, dar analiştii consideră că SUA şi Coreea de Nord definesc diferit conceptul de „dezarmare nucleară”.

„Kim nu s-a oferit niciodată să se dezarmeze. Nici măcar o dată. El se înarmează”, a declarat Lewis.

Săptămâna trecută, un institut de monitorizare a Coreei de Nord din Washington, 38 North, a comunicat că imaginile din satelit arată că statul nord-coreean a adus îmbunătăţiri complexului nuclear Yongbyon începând cu 6 mai, dar nu a putut preciza dacă aceste lucrări au continuat după 12 iunie.

Citiți și: Ce conține documentul istoric pe care l-au semnat Donald Trump și Kim Jong-un la summitul din Singapore

De asemenea, Washington Post a informat că indicii obţinute în urma summitului de la 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un tind să arate existenţa unor instalaţii secrete de producţie şi dezvoltare de metode menite să disimuleze fabricarea de armament nuclear, scrie cotidianul în ediţia de sâmbătă, citând oficiali americani sub protecţia anonimatului.

Trump şi Kim au semnat un acord după summit-ul din Singapore în care se arată că liderul nord-coreean „şi-a reafirmat angajamentul ferm de a completa o dezarmare nucleară a peninsulei coreene” şi că ţara sa se va angaja „să lucreze către dezarmarea nucleară completă a peninsulei coreene”.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.