Rețeta perfectă a sărăciei: Cum a adus modelul comunist prăbușirea economiei Coreei de Nord și prosperitate Chinei

Cristina Dobreanu 19/06/2018 | 11:52 Global
Rețeta perfectă a sărăciei: Cum a adus modelul comunist prăbușirea economiei Coreei de Nord și prosperitate Chinei

Întorcându-ne în 1989, când comunismul își începea declinul în mai multe părți ale lumii, nord-co­re­eni erau de două ori mai prosperi decât vecinii lor chinezi. A urmat însă miracolul economic chinez, pe care dinastia Kim a refuzat să-l copieze.

Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney

Motivul pentru care liderii nord-coreeni, nu doar Kim Jong Un, dar și tatăl lui, Kim Jong Il, și bunicul lui, Kim Il Sung, s-au împotrivit cu încăpățânare să preia mo­de­lul chinez de succes rămâne un mister. Putem spune azi că, iată, China a reușit să îmbine o dezvoltare economică de tip capitalist, integrarea în economia glo­bală cu existența unui partid comunist atotputernic. În schimb, într-un discurs din 2016, Kim a preamărit rezistența eroică a poporului său „în fața valului de libertate burgheză și a vântului de re­formă și deschidere dimprejur“, o critică voalată la adresa Chinei vecine.

Dacă citim mai atent comentariile sale de dată mai recentă se întrevede totuși o schimbare. A curtat Coreea de Sud cu un discurs de deschidere față de investi­țiile sale, pentru început în zonele unde sunt impuse restricții economice. Și în premieră a vorbit și de o mutare a aten­ției de la dezvoltarea arsenalului nuclear la construirea unei economii socia­liste de tip chinez.

Citiți și: Creșterea și descreșterea Turciei în epoca Erdogan

Este imposibil de aflat însă dacă este vorba de o schimbare reală de abordare sau doar de o retragere tactică în fața loviturii năprasnice a ultimelor sanc­țiuni care au redus schimburile comerciale cu China cu peste 60% în primul trimestru al anului. Știm doar cu siguranță că întreaga dinastie Kim de la Phenian a fost mereu convinsă că o deschidere a țării, pe care au ales să o izoleze cu cruzime de restul lumii, le-ar pune în pericol legitimitatea guvernării.

Și într-un fel, temerile lor nu sunt neîntemeiate. Rezistența de a nu deschide țara și economia are o explicație simplă – dacă ar institui tipul de liberalizare adoptat de China acum 25 de ani, „liderii de azi de la Phenian ar fi fie morți, fie în închisoare“, este de părere Andrei Lankov, fost student la Phenian în perioada URSS care și azi vizitează Coreea de Nord în mod regulat.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.
d