Coreea de Nord a furat 2 miliarde de dolari, prin atacuri cibernetice

NewMoney 07/08/2019 | 10:19 Ştiri
Coreea de Nord a furat 2 miliarde de dolari, prin atacuri cibernetice

Coreea de Nord a furat 2 miliarde de dolari, prin intermediul unor atacuri cibernetice, pentru a-şi finanţa programul de înarmare, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, citat de BBC, scrie News.ro.

Potrivit raportului, Phenian-ul a atacat cibernetic bănci şi platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, pentru a obţine numerar.

Surse apropiate situaţiei au confirmat că Naţiunile Unite investighează 35 de atacuri cibernatice.

Coreea de Nord a lansat marţi două rachete, aceasta fiind a patra astfel de lansare în mai puţin de două săptămâni.

Într-un comunicat publicat miercuri, liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat că lansările sunt un avertisment dat exerciţiilor militare comune efectuate de Statele Unite şi Coreea de Sud. Phenian-ul a descris exerciţiile drept o încălcare a acordurilor de pace.

Raportul, trimis comitetului pentru sancţiuni împotriva Coreii de Nord al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, afirmă cu Phenian-ul ”s-a folosit de atacuri cibernetice pentru lansarea unor atacuri tot mai sofisticate în vederea furtului de fonduri de la instituţii financiare şi de pe platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, pentru a obţine venituri”.

Experţii mai investighează activităţi de minerit cibernetic pentru câştigarea de valută.

Raportul adăugă că atacurile nord-coreene împotriva platformelor pentru criptomonede au permis ţării să ”genereze venituri prim modalităţi greu de urmărit şi supuse mai puţin supravegherii guvernamentale şi reglementărilor, comparativ cu sectorul bancar tradiţional”.

Coreea de Nord a încălcat sancţiunile Naţiunilor Unite prin transferuri ilicite de la navă la navă şi a obţinut produse legate de arme de distrugere în masă.

Începând din 2006, Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni Coreii de Nord care interzic exporturile de cărbune, fier, texhtile şi fructe de mare. Există totodată limite pentru importurile de ţiţei şi de produse petroliere rafinate.

Kim Jong-un a acceptat în timpul unui summit cu preşedintele american Donald Trump, care a avut loc anul trecut la Singapore, să oprească testele nucleare. Acesta a convenit că ţara sa nu va mai lansa rachete balistice.

Un al doilea summit între cei doi lideri a avut loc în 2019 la Hanoi, dar s-a încheiat fără un acord. Ulterior, discuţiile despre denuclearizare au stagnat, deşi ambele ţări au spus că doresc să continue contactele diplomatice.

Ca reacţie la raportul ONU, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters: ”Cerem tuturor statelor responsabile să ia măsuri pentru a contracara capacitatea Coreii de Nord de a efectua atacuri cibernetice, care generează venituri care îi susţin programele de rachete balistice şi pentru arme de distrugere în masă”.