Contestaţia depusă de Cataramă după ce BEC i-a respins candidatura la Preşedinţie, admisă de CCR

NewMoney 23/09/2019 | 11:00 Ştiri
Contestaţia depusă de Cataramă după ce BEC i-a respins candidatura la Preşedinţie, admisă de CCR

Contestaţia depusă de Viorel Cataramă la Curtea Constituţională a României (CCR) după ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura la Preşedinţie a fost admisă. CCR a dispus BEC să înregistreze candidatura lui Cataramă, decizia fiind definitivă.

Plenul Curţii Constituţionale a discutat, în 22 septembrie, contestaţia făcută de Viorel Cataramă privind respingerea înregistrării candidaturii sale la alegerile pentru preşedintele României.

„A admis contestaţia formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.10/D din 20 septembrie 2019 şi, în consecinţă, a dispus înregistrarea de către Biroul Electoral Central a candidaturii şi a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de CCR.

De asemenea, CCR a respins o contestaţie privind înregistrarea candidaturii premierului Viorica Dăncilă la alegerile prezidenţiale, precum şi alte două contestaţii privind candidatura reprezentantului PMP Theodor Paleologu.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Preşedintele Partidului Dreapta Liberală Viorel Cataramă a anunţat că va depune contestaţie la CCR după ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura la Preşedinţie şi susţinea că nu are nicio suspiciune legată de semnăturile depuse pentru susţinerea candidaturii.

„Voi depune contestaţie la CCR şi sunt încrezător că această contestaţie va fi admisă, pentru că decizia BEC este luată cu încălcarea prevederilor legale. Nu am nicio suspiciune (în legătură cu corectitudinea semnăturilor – n.r.). Cei din Partidul Dreapta Liberală au strâns semnăturile”, a declarat Viorel Cataramă la Antena 3.

El consideră că decizia BEC ”nu are suport legal”.

Biroul Electoral Central a anunţat sâmbătă că a respins candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie.

Potrivit deciziei BEC, pentru un număr de 94.170 de semnături din cele 230.341 depuse existau elemente de similitudine evidente.

Biroul Electoral Central este aşteptat să se pronunţe, luni, în legătură cu candidaturile la Preşedinţie depuse de Ramona Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănaşu şi Cătălin Ivan. Duminică, la ora 24:00, a expirat termenul de depunere a candidaturilor Candidaturile depuse de Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu, Dan Barna au fost deja validate, iar cele ale lui Viorel Cataramă şi Miron Cozma au fost respinse.

În 27 septembrie, candidaturile rămân definitive.

În 12 octombrie va începe campania electorală, iar în 10 noiembrie este programat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Cel de-al doilea tur de scrutin, în care vor intra primii doi candidaţi clasaţi, va avea loc în 24 noiembrie.


FOTO: Laszlo Raduly