Consumul a turat din nou motorul economiei, care a crescut cu 4,9% în primele nouă luni

Gabriel Bucur 06/12/2016 | 13:58 Ştiri
Consumul a turat din nou motorul economiei, care a crescut cu 4,9% în primele nouă luni

Economia a înregistrat un avans de 4,9% din Produsul Intern Brut, în primele nouă luni ale anului, respectiv 4,8% pe seria ajustată sezonier, în funcție de zilele lucrătoare. PIB-ul a consemnat o creștere de 4,4% (4,6% – date ajustate sezonier) în trimestrul al treilea (iulie-septembrie) față de aceeași perioadă a anului anterior, reiese din datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Industria a fost ramura cu cea mai însemnată pondere la formarea PIB-ului, respectiv 22,7%, urmată de consum, cu o pondere de 17,4%. Impozitele nete pe produs au avut și ele o pondere semnificativă, de 10,6%.

Consumul a avut o contribuție importantă și la avansul economiei, nu doar la formarea PIB-ului. Din procentul de 4,9% cu cât a crescut economia în perioada ianuarie-septembrie, consumul a avut o pondere de 1,9 puncte procentuale. Acesta se referă la comerțul cu ridicata și cu amănuntul, hoteluri și restaurante și repararea autovehiculelor și motocicletelor.

Restul de 3 puncte procentuale înglobează informațiile și comunicațiile, industria, activitățile profesionale, științifice și tehnice, activitățile din serviciile administrative, cele de servicii support și impozitele nete pe produs.

Datele arată o temperare vizibilă a creşterii economice faţă de trimestrul II, când PIB-ul României a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 1,5% faţă de trimestrul I.

În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 4,6% în trimestrul III faţă de aceeași perioadă din 2015, după un avans de 5,8% în trimestrul II şi de 4,1% în trimestrul I.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.