Consultanții mizează pe tranzacții mari, la sfârșit de an. Cât va fi piața de fuziuni și achiziții?

Cristina Dobreanu 18/11/2016 | 12:14 Financiar
Consultanții mizează pe tranzacții mari, la sfârșit de an. Cât va fi piața de fuziuni și achiziții?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Serviciile medicale, retailul, imobiliarele și IT-ul sunt vedetele pieței locale de M&A în primele zece luni ale acestui an. Cine vinde? Cine cumpără? Și, mai ales, ce perspective (mai) are piața?

„Câteodată, cele mai bune achiziții sunt cele pe care nu le faci“, spunea, la un moment dat, Donald Trump. Însă tranzacțiile parafate sunt cele care arată priceperea unui investitor și creează o imagine despre potențialul țării în care au loc. Iar estimările variază de la consultant la consultant.

Specialiștii contactați de NewMoney au explicat că anul acesta piața românească de fuziuni și achiziții va fi, ca valoare, sub nivelul celei de anul trecut, mai ales dacă sunt luați în calcul factori economici externi, precum încetinirea economiei chineze sau politici (iminentul Brexit și alegerile parlamentare din România), cu impact asupra pieței de M&A locale. La aceasta se adaugă și faptul că oamenii de afaceri, deși sunt încrezători în avansul economiei românești în următorul an, încep să își pună semne de întrebare legate de acest model economic bazat covârșitor pe consum și ar dori să vadă o strategie pe termen lung cu un parcurs sustenabil.

Totuși, consultanții de M&A nu-și pierd optimismul. Ei estimează că piața ar putea ajunge în acest an la 2,4-2,5 miliarde de euro, mizând pe tranzacții mari (100-500 de milioane de euro) care, se speră, vor fi încheiate până la finalul anului (cum ar fi vânzarea Profi, aflată într-o fază avansată de negociere). Cifrele arată însă cu totul altceva. La jumătatea acestui an, piața a scăzut cu aproape 50% față de primul semestru al anului trecut: 56 de tranzacții estimate la circa un miliard de euro, mult sub cele 81 de tranzacții din primele șase luni ale lui 2015, cu o valoare de 1,9 miliarde de euro, arată un studiu al consultanților EY.

Anul trecut a adus cele mai mari cifre de după criză, de aceea, poate, și așteptările pentru 2016 sunt mari. Au fost raportate 123 de tranzacții, cu o valoare cumulată de peste trei miliarde de euro, în 2015, potrivit EY. Consultanții Deloitte sunt mai rezervați și au estimat piața la 2,7 miliarde de euro, cu 75 de tranzacții. De aproape trei ori mai mare decât valoarea înregistrată cu un an înainte (1,2 miliarde de euro), după cum arată o analiză realizată de PwC.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.