Ştiri

Consiliul UE a convenit asupra proiectului de buget al UE pentru anul 2024

Ambasadorii statelor membre la UE (Coreper) au convenit, miercuri, asupra poziţiei Consiliului UE privind proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2024. Potrivit poziţiei Consiliului UE, bugetul aferent exerciţiului următor se ridică în total la 187,008 milioane euro sub formă de angajamente şi la 141,167 de milioane euro sub formă de plăţi.

În general, Consiliul UE adoptă o abordare prudentă şi subliniază că este important ca bugetul pentru 2024 să continue să demonstreze solidaritatea Uniunii cu poporul ucrainean şi să răspundă la crize, precizează comunicatul de presă al instituţiei.

Consiliul UE reaminteşte principiul solidarităţii şi subliniază că o utilizare eficace a bugetului UE va contribui la sporirea credibilităţii Uniunii Europene în faţa cetăţenilor europeni.

De asemenea, conform sursei citate, Consiliul UE solicită măsuri comune de limitare a cheltuielilor administrative, care au crescut peste cuantumurile planificate iniţial, din cauza inflaţiei şi a preţurilor la energie ridicate.

„Angajamentele sunt promisiuni juridice de a cheltui bani pentru activităţi a căror punere în aplicare se desfăşoară pe durata mai multor exerciţii financiare. Plăţile acoperă cheltuieli care decurg din angajamente înscrise în bugetul UE în cursul exerciţiului financiar actual şi al exerciţiilor financiare anterioare”, mai indică sursa menţionată.

În plus, Consiliul UE emite două declaraţii: una privind plăţile în 2024 şi una privind cheltuielile administrative.

Consiliul UE îşi propune să adopte în mod formal poziţia sa privind proiectul de buget general pentru 2024 prin intermediul unei proceduri scrise care se va încheia la 5 septembrie 2023. Aceasta va servi apoi preşedinţiei spaniole drept mandat pentru a negocia bugetul UE pentru 2024 cu Parlamentul European.

Acesta este cel de al patrulea buget anual din cadrul bugetului pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027. Bugetul pentru 2024 este completat de acţiuni de sprijinire a redresării în urma pandemiei de COVID-19 în cadrul instrumentului Next Generation EU, planul UE de redresare în urma pandemiei, conchide sursa amintită.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies