Consiliul General al Primăriei București suspendă 12 luni PUZ-urile de sector

Elena Marinescu 26/02/2021 | 19:57 Ştiri
Consiliul General al Primăriei București suspendă 12 luni PUZ-urile de sector

Consiliul General al Muncipiului București a votat pentru suspendarea PUZ-urilor din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 ale Capitalei. Inițial, proiectele de suspendare a PUZ-urilor sectoarelor 2-6 din București prevedeau o perioadă propusă de doi ani.

Primarul Nicușor Dan cedase, joi dimineață, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei în privința dorinței sale de a impune suspendarea pe o perioadă de doi ani, la numai 24 de ore după anunțul pe care l-a făcut într-o conferință de presă. El a fost nevoit să accepte varianta de numai 3 luni, din cauză că PNL, partidul aliat, nu susținea proiectul și nu ar avea voturile necesare pentru a valida proiectul.

Conform discuțiilor din ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar „bulversa piața imobiliară” și ar putea duce la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care se consideră prejudiciați.

Variantă de compromis

Surse participante la ședință au declarat pentru Digi24.ro că liberalii au decis să susțină „o variantă de compromis”, respectiv o suspendare a PUZ-urilor doar pe o perioadă de maximum trei luni. Totodată, liberalii au invocat și aspecte de neconstituționalitate pe care le-ar putea genera o suspendare a PUZ-urilor din cele cinci sectoare ale Capitalei. Președintele PNL București, Violeta Alexandru, spunea că 3 luni este suficient.

Însă după negocieri purtate vineri în comisia de urbanism și juridică, care au întârziat începutul ședinței CGMB, au stabilit termenul final de 12 luni. Primarul Nicușor Dan a afirmat că termenul de suspendare de un an al Planurilor Urbanistice Zonale este rezonabil și că nu va afecta autorizațiile de demolare și construcție în proces de emitere.

E adevărat că teoria dreptului administrativ spune că perioada de suspendare a unui act administrativ trebuie să fie proporțională, nu excesivă, dar suntem într-o situație excepțională, adică cinci acte administrative cu caracter normativ care reglementează peste 80% din suprafața Bucureștiului. Aceste acte au o puternică suspiciune de nelegalitate, pentru că deja Tribunalul București s-a pronunțat pe două din ele și le-a anulat. Curtea de Apel le-a suspendat executarea uneia dintre ele.

Termenul de un an care este prevăzut acum în proiect este absolut proporțional cu complexitatea unor documente de urbanism care reglementează peste 80% din amenajarea urbană a Bucureștiului. Am avut întâlniri cu reprezentanții din CGMB în care toate aceste argumente au fost expuse de grupuri. Mi se pare nerezonabil să veniți acum cu un argument.

Există un principiu al neretroactiviății a actelor normative. Fie suspendați azi executarea acestor PUZ-uri, fie luni, marți, miercuri orice proprietar care are un spațiu verde, un teren de blocuri între case, un teren pe linia de metrou de suprafață care poate să conecteze locuitoriii din Ferentari și Giurgiului va avea un drept câștigat. Este o decizie de oportunitate”, a declarat primarul general al Capitalei.

Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire sau desfiinţare emise de primarul Municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare. Prevederile se aplică inclusiv certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire sau desfiinţare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârii.