Consiliul Europei atrage atenția României pe tema modificării Legilor Justiției. Care este poziția oficialilor de la Bruxelles în cazul Kovesi

Sebastian Popescu 11/04/2018 | 13:10 Ştiri
Consiliul Europei atrage atenția României pe tema modificării Legilor Justiției. Care este poziția oficialilor de la Bruxelles în cazul Kovesi

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, s-a declarat „profund îngrijorat” faţă de reformele din sitemului de justiţie adoptate în acest an de Parlament, într-un raport despre România, publicat miercuri, citat de Mediafax

Cele mai îngrijorătoare aspecte ale legilor justiției, potrivit experților europeni, sunt cele legate de modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor, schimbările privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii şi faţă de amendamentele aduse codurilor penale.

Citește și: Legile justiției, adoptate de Camera Deputaților. Ce schimbări a făcut comisia Iordache

Specialiștii europeni au supus reforma din justiția românească sub o evaluare de urgență, după ce au considerat că modificările legislative adoptate de parlamentari, în decembrie, ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție.

„GRECO este preocupat de potenţialul impact al acestor legi, inclusiv asupra structurii instanţelor şi a procuraturilor. În pofida importanţei şi a sferei largi a acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat în mod corespunzător, iar procesul legislativ a fost, de asemenea, discutabil”, transmite GRECO.

Citește și: Reacția mediului de afaceri la modificările legilor justiției: „Corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem”

Experții europeni trag un semnal de alarma și în privința procesului de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, inițiat în februarie și „îşi reiterează apelul de luare a unor măsuri de protecţie suplimentare legate de procedurile de numire şi de revocare a procurorilor-şefi de către puterea executivă”.

GRECO mai critică și decizia de a înființa o secţie specială pentru anchetarea magistraţilor care să funcţioneze în cadrul Parchetului General. Curtea Constituţională a României a decis în luna ianuarie 2018 că această prevedere este constituţională după ce măsura a fost atacată.