Consiliul Concurenței intervine în scandalul chiriilor percepute firmelor cu spații în centre comerciale

Elena Marinescu 15/06/2020 | 19:54 Ştiri
Consiliul Concurenței intervine în scandalul chiriilor percepute firmelor cu spații în centre comerciale

Firmele care au spații închiriate în centrele comerciale sunt sfătuite să își negocieze independent condițiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor. Precizările vin după ce mai multe companii au anunțat că nu își deschid magazinele din mall-uri din cauza chiriei.

Coordonarea comportamentului pe piață sau a prețurilor poate fi sancţionată din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale și europene, transmite Consiliul Concurenței, potrivit Mediafax. În context, autoritatea de control  recomandă firmelor care au spații închiriate în centrele comerciale să-și negocieze independent condițiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor.

Firmele mici, care au fost afectate de criza generată de epidemia de coronavirus, pot apela la un mediator, la asociație sau la un alt terț pentru a le reprezenta interesele în relația cu proprietarii/ administratorii centrelor comerciale, dar trebuie să respecte regulile de concurență.

„Companiile mici care au fost închise și care au înregistrat pierderi în această perioadă pot fi reprezentate de un intermediar, astfel încât concurenții să nu facă schimb de informații sensibile, cum sunt prețurile, politica comercială. În același timp, recomandăm firmelor să ne consulte cu privire la compatibilitatea inițiativelor lor cu legislația în domeniul concurenței”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Precizările vin în contextul în care mai multe companii au anunțat că nu își vor redeschide magazinele din centrele comerciale care au continuat să solicite plata integrală a chiriei pentru ultimele luni, în condiţiile în care activitatea retailerilor a fost oprită.