Consiliul Concurenţei anchetează piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică

Elena Marinescu 17/06/2024 | 15:52 Ştiri
Consiliul Concurenţei anchetează piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică

Consiliul Concurenţei anchetează posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de citire a contoarelor de energie electrică din România.

”Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de citire a contoarelor de energie electrică din România”, anunţă autoritatea de concurenţă.

Autoritatea de concurenţă are indicii că firmele Andrem Strategy SRL şi Electro Strategy SRL şi-ar fi coordonat politicile comerciale astfel încât să îşi împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziţie publică organizate de entităţi contractante precum Distribuţie Energie Electrică România, E Distributie Muntenia, Distributie Energie Oltenia, Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A., Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A., E-Distributie Banat S.A.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de investigaţie, precum şi la Servelectro Integral S.R.L. şi Serv H.R. Integral S.R.L., având în vedere legăturile comerciale cu Andrem Strategy S.R.L. Potrivit sursei citate de News.ro, documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.