Consiliul Concurenței a început o anchetă privind sarea folosită la deszăpezire

Gabriel Bucur 14/03/2017 | 15:12 Ştiri
Consiliul Concurenței a început o anchetă privind sarea folosită la deszăpezire

Consiliul Concurenței a anunțat că a demarat o anchetă sectorială în ceea ce privește sarea utilizată la deszăpezirea drumurilor, pentru a identifica disfuncționalități ale pieței de profil.

Consiliul Concurenței va analiza condițiile structurale ale pieței, comportamentul actorilor și cât de mult este influențată evoluția variabilelor – preţ, calitate, diferenţierea produselor etc. De asemenea, se va efectua o analiză detaliată a cadrului legislativ aplicabil și a restricţiilor care ar putea fi generate în piață, arată comunicatul emis de Consiliu.

„În cazul în care sunt identificate disfuncționalități care afectează mediul concurențial, Consiliul Concurenței poate propune modificarea sau revizuirea reglementărilor, poate emite clarificări sau atenționări către mediul de afaceri sau administrația publică, cu scopul de a elimina barierele concurențiale și de a îmbunătăți eficiența economică a sectorului, sau poate impune, prin decizie, măsurile necesare, adecvate și proporționale pentru remedierea disfuncționalităților pieței”, precizează Consiliul Concurenței în comunicat.

Cine este vizat

Singurul producător de sare din România este Salrom, companie deținută de stat, cu centre de producție și depozite în județele Prahova, Bacău, Harghita, Suceava, Cluj, Alba și Vâlcea.

În vara lui 2016, Salrom a refuzat să intre în licitația pentru sarea necesară deszăpezirii drumurilor în următorii patru ani, organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR). În toamnă, CNAIR a făcut o nouă licitație, doar pentru iarna care a trecut, iar contractul a fost semnat cu Salrom. Compania a furnizat sare contra unei sume de peste 75 de milioane de lei.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic, atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument nu vizează însă în mod direct încălcări ale legislaţiei.

În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor actorilor implicaţi.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.