Consiliul Concurenței a autorizat cu condiții preluarea Covalact și Lactate Harghita de către gigantul francez Lactalis

Cristina Dobreanu 04/07/2017 | 13:47 Ştiri
Consiliul Concurenței a autorizat cu condiții preluarea Covalact și Lactate Harghita de către gigantul francez Lactalis

În urma analizei realizate de Consiliul Concurenţei, a fost constatat faptul că tranzacţia prin care grupul Lactalis preia Covalact și Lactate Harghita poate conduce la consolidarea poziţiei francezilor pe piaţa producţiei şi comercializării untului, la nivel naţional, iar efectul ar fi fost reducerea posibilităţilor de alegere ale consumatorilor.

În această situaţie, ar fi existat posibilitatea ca tranzacţia să conducă la creşterea preţului untului.

Ca urmare, tranzacţia a fost autorizată cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de către grupul Lactalis. Astfel, grupul Lactalis şi-a luat angajamentul de a cesiona marca de unt „La Dorna” pentru o anumită perioadă de timp către o companie cu competenţă industrială relevantă, independentă de grupul Lactalis. De asemenea, această companie trebuie să schimbe marca („re-branding”), deci va comercializa untul sub altă denumire.

CITEȘTE ȘI: Ce condiții pune Consiliul Concurenței pentru ca gigantul francez Lactalis să poată prelua Covalact și Lactate Harghita

Potrivit autorității de concurență, grupul Lactalis va depune toate eforturile pentru a menţine viabilitatea economică şi competitivitatea activităţii destinată cesionării. De asemenea, va avea obligaţia de a pune la dispoziţia Consiliului Concurenţei informaţii referitoare la companiile care vor să preia marca de unt şi să obţină acordul prealabil al autorităţii de concurenţă.

Pe celelalte pieţe relevante nu au fost identificate îngrijorări concurenţiale având în vedere că următorii concurenţi pot crea o presiune concurenţială puternică asupra noii entităţi.

Pe parcursul procesului de analiză a tranzacţiei, Consiliul Concurenţei a solicitat părţilor interesate (procesatori, fermieri, asociaţii de profil – Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – APRIL) să prezinte observaţii sau opinii atât în legătură cu operaţiunea de concentrare economică notificată, cât şi referitor la angajamentele propuse de către grupul Lactalis.

Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că, în urma angajamentelor asumate de părţile implicate, realizarea operaţiunii de concentrare economică nu mai ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante pe piele relevante identificate.

 


FOTO: Wikipedia.org

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.