Conflict între Nuclearelectrica și acționarul său majoritar din cauza prețului uraniului

Carol Dan 28/12/2016 | 18:30 Ştiri
Conflict între Nuclearelectrica și acționarul său majoritar din cauza prețului uraniului

Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România, intră în conflict cu Ministerul Energiei, din cauză că achiziționează pulbere de uraniu de la Cameco din SUA, iar nu de la Compania Națională a Uraniului (CNU). CNU, care a primit în 2016 inclusiv un ajutor de stat de peste 60 de milioane de lei, vinde, însă, mai scump ca americanii, arată Nuclearelectrica.

”Este dificil de estimat în ce măsură CNU ar putea asigura un contract pe o durată lungă de patru ani, de exemplu, motiv pentru care Nuclearelectrica a luat în mod conservativ decizia de a încheia contracte pe perioadă scurtă”, afirmă Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, într-un comunicat de presă.

Reacția Nuclearelectrica vine după ce Ministerul Energiei, acționarul său majoritar, a cerut Consiliului Concurenței să vadă dacă nu cumva producătorul de energie cumpără pulbere de uraniu prea scumpă de la Cameco.

Dar, deși Nuclearelectrica a inițiat această relație comercială cu Cameco de un an, CNU nu a reușit să ofere un preț mai bun. Potrivit lui Lulache, este ”evident” că societatea de stat CNU nu poate fi competitivă, atâta timp cât modul de calcul al prețului său include și prejudiciul de 90 de milioane de euro constatat în urma unui control al Curții de Conturi.

Nuclearelectrica a organizat inclusiv în luna decembrie a anului 2016 o licitație pentru achiziția de pulbere de uraniu, câștigată însă tot de Cameco.

 

Foto: Mediafax

Carol Dan și-a început munca în presă în 2005, în Bistrița. După nouă ani în agenția de presă Mediafax, a trecut la cotidianul Ziarul Financiar și apoi la site-ul wall-street.ro. În septembrie 2016 s-a alăturat redacției New Money. Scrie pe domeniile energie și industrie.