Confirmare: OTP preia Banca Românească

Alexandra Pele 27/07/2017 | 10:26 Ştiri
Confirmare: OTP preia Banca Românească

OTP Bank România a confirmat informațiile din presa internațională privind preluarea sucursalei locale a Băncii Naționale a Greciei – Banca Românească.

Reprezentanții National Bank of Greece și ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziționarea Băncii Românești. Părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției.

În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România va crește la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piața bancară din România.

Societe Generale Corporate & Investment Banking a acționat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group în legătură cu tranzacția.

”Această nouă achiziție demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare și o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să își consolideze prezența în regiune, a declarat László Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, în legătură cu semnarea acordului.

”Strategia noastră de achiziție se concentrează, în primul rând, pe piețe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piață și capitalizarea sinergiei costurilor (…) Ne așteptăm ca finalizarea tranzacției financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autoritățile competente”, a mai precizat Wolf.

Conform bilanțului total de la finalul anului 2016, Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piață de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât și corporate.

La sfârșitul anului 2016, bilanțul total al Băncii Românești, împreună cu alte active, atingea 1,5 miliarde de euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1,1 miliarde de euro și capitaluri proprii de 145 de milioane de euro.

Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituției financiare în ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Portofoliul de credite al băncii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă. În prezent, Banca Românească are 1.148 de angajați, 109 filiale și 118 ATM-uri.

 

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est – un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Prezența sa în România datează din 2004. În prezent, este a 11-a cea mai mare bancă din țară.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.