Condamnații penal pentru infracțiuni economice vor putea să înființeze firme și să le conducă

Andrei Dumitru 06/08/2019 | 15:03 Ştiri
Condamnații penal pentru infracțiuni economice vor putea să înființeze firme și să le conducă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, Legea de modificarea a Legii societăţilor 31/1990, prin care persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie nu au interdicţia de a avea calitatea de fondator al unei societăţi comerciale, decât prin pedeapsă complementară condamnării.

Până ieri, legislația privind societățile comerciale prevedea că persoanele care au fost condamnate pentru anumite infracțiuni nu au voie să înființeze societăți. Această prevedere a fost modificată de Legea 162/2019, al cărei articol unic prevede că – pentru ca această interdicție să opereze – este nevoie ca judecătorul să interzică în mod expres dreptul condamnatului de a fi fondator de societăți, printr-o pedeapsă complementară condamnării.

Este vorba de persoanele condamnate pentru comiterea de infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism, republicată, sau pentru infracțiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990.

„Așadar, dacă o persoană a comis una dintre infracțiunile de mai sus, nu mai este suficientă condamnarea pentru a-i fi interzis să aibă calitatea de fondator într-o societate. Este nevoie ca, suplimentar, instanța să îi interzică în mod expres să aibă această calitate. Putem trage concluzia că, în lipsa acestei interdicții exprese, persoanele condamnate anterior intrării în vigoare a acestei modificări pot începe deja să fondeze și să conducă societăți comerciale.” – a declarat Cristina Tudoarș, avocat colaborator în cadrul Schoenherr și Asociații SCA.

Iată cum arăta articolul din Legea 31/1990, înainte de a fi modificat:

Art. 6 (2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism, republicată, ori pentru infracțiunile prevăzute de prezenta lege.

Și iată cum arată acum:

Art. 6 (2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau pentru infracțiunile prevăzute de prezenta lege.”

Mai mult, modificarea are relevanță și pentru următorul articol din Legea 31/1990 privind societățile comerciale:

Art. 731 Persoanele care, potrivit art. 6 alin. (2), nu pot fi fondatori nu pot fi nici administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere și ai directoratului, cenzori sau auditori financiari, iar dacă au fost alese, sunt decăzute din drepturi.