Concert Bryan Adams, la Cluj: Lumina care strălucește   

Oana Borviz 11/10/2019 | 15:39 Timp Liber
Concert Bryan Adams, la Cluj: Lumina care strălucește   

Ai crescut cu hiturile lui din anii ’80 și ’90. I-ai admirat fotografiile în Vogue, Vanity Fair sau Harper’s Bazaar. I-ai urmărit munca de activist neobosit. Acum îl poți (re)vedea la „BT Arena“, din Cluj-Napoca, unde-și va promova cel mai nou album.

Acest articol a apărut în numărul 74 (23 septembrie – 6 octombrie 2019) al revistei NewMoney

În urmă cu aproximativ doi ani, pe când lucra la primul lui musical – „Pretty Woman: The Musical“ (bazat pe comedia romantică omonimă, cu Richard Gere și Julia Roberts) –, cântă­rețul canadian Bryan Adams a început să se gândească la noi cântece.

Din acel moment, a început să se con­tureze cel de-al 14-lea material discografic, „Shine a Light“, ce cuprinde acum 12 piese originale de pop-rock (genul muzical prin care s-a făcut cunoscut și prin care a rămas loial fani­lor săi).

Bryan Adams nu și-a propus să forțeze cu nimic limitele în ceea ce privește versurile și compoziția. A ajuns însă să creeze cântece destul de moderne, pentru care a colaborat chiar și cu Ed Sheeran și cu Jennifer Lopez.

În februarie 2018, a început să promoveze albumul printr-un turneu mondial numit „Shine a Light“ și de atunci susține concerte în Statele Unite, Ame­rica de Sud și Europa. Așa va ajunge și în România (unde a mai concertat de două ori până acum, în 2000 și în 2008), pe 11 noiembrie, când va cânta în premieră la Cluj-Napoca, la „BT Arena“.

Bryan Adams, superstar

„Muzica este cel mai frumos lucru din lume“, spunea cândva cântărețul care a știut că va face muzică încă de pe vremea când își spărgea puș­culița cu bani pentru a-și cumpăra prima chitară electrică. Avea 11 ani și începuse să cânte prin cluburile din Vancouver, să compună și să trimită demouri pe la case de discuri. Cei de la A&M Records – care produceau muzica unor artiști precum Joe Cocker, Janet Jackson, Cat Stevens, Liza Minnelli sau Sheryl Crow – i-au văzut potențialul și au semnat cu el pe când avea 18 ani.

Cu cel de-al patrulea album, „Reckless“ (1984), Bryan Adams a arătat lumii întregi ce poate, materialul devenind cel mai vândut album al său pe plan interna­țional (5 milioane de exemplare în SUA și 12 milioane de exemplare la nivel global). Numai dacă amintim de hiturile „Summer of ’69“, „Run to You“, „Somebody“ și „Hea­ven“ (care au avut un efect covârșitor asupra topurilor muzicale din acea perioadă), înțelegem cum a devenit Bryan Adams un superstar internațional.

Să nu uităm nici de ceea ce a urmat după acel succes: piesele „Everything I Do I Do It For You“ (unul dintre cele mai vândute single-uri din toate timpurile, compus în mai puțin de o oră), „Have You Really Loved A Women“ (apărut pe coloana sonoră a filmului „Don Juan“), „All for Love“ (cântat alături de Rod Stewart și de Sting); colaborarea cu Roger Waters la concertul „The Wall“ (din 1990, de la Berlin) sau cu Tina Tur­ner („It’s Only Love“) și Sarah McLachlan („Don’t Let Go“). Toate l-au adus în mainstreamul pop-rock, unde continuă să fie și astăzi.

Artistul împlinește 60 de ani

Și uite cum, la cei aproape 60 de ani, pe care-i va împlini cu doar câ­teva zile înainte de a cânta la Cluj-Napoca, acest artist dinamic (care este și un talentat fotograf ce a creat instantanee cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu prințul Philip sau cu Mihail Gorbaciov) și-a găsit inspirația în muzica pop a unor staruri precum britanicul Ed Sheeran și a unor sex-simboluri precum Jennifer Lopez.

Bryan Adams împlinește 60 de ani

Cu Sheeran, a compus „Shine a Light“ (piesa care dă numele albumului), după o întâlnire fulgerătoare pe care a avut-o cu el după un concert la Dublin, în 2018, când Adams i-a propus lui Sheeran să colaboreze la un cântec pe care-l avea în minte. Puțini știu, însă, că acest cântec cu versuri emoționante este un tribut adus părinților lui Adams, cunoscut drept un om care empatizează foarte bine cu semenii (nu întâmplător, este și un filantrop înfocat, sprijinind educația multor copii și tineri din lume).

Cu Lopez, a înregistrat o nouă variantă a clasicului „That’s How Strong Our Love Is“ (cântat pentru prima dată de bluesmanul american O.V. Wright), colaborare pe care Adams a numit-o „un vis“ pentru faptul că vocile lor sună atât de bine împreună.

Infuzat de rock și pop-rock, iar pe alocuri chiar de R&B, „Shine a Light“ este la fel de captivant ca albumele lui de până acum, cu piese energice care-ți ard căl­câiele și balade tulburătoare care te pun pe visat.

Vocea răgușită și încă sexy a lui Adams îți reactivează senzații pe care le-ai trăit pe vremea când îi devorai hiturile. Soundul (când optimist, când melancolic) te energizează, iar versurile bine alese îți deschid în minte lumi noi. Și în fiecare dintre aceste lumi strălucește câte o lumină.