Compozitorul grec Vangelis s-a stins din viaţă la 79 de ani

Elena Marinescu 19/05/2022 | 20:08 Ştiri
Compozitorul grec Vangelis s-a stins din viaţă la 79 de ani

Vangelis Papathanassiou, cunoscut publicului internațional ca „Vangelis”, a murit marți la vârsta de 79 de ani, transmite ekathimerini.

Compozitorul a devenit cunoscut cel mai bine după câștigarea premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1981 cu filmul „Carele de foc” („Chariots of Fire”) și pentru compunerea muzicii la filmul „Blade Runner”, regizat de Ridley Scott.

El a mai compus muzică pentru filme ca „The Bounty” și „1492: Cucerirea paradisului” („1492: Conquest of Paradise”).

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a produs peste 52 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile. Genurile muzicale abordate sunt muzica electronică, de film, ambientală, clasică și rockul progresiv.

În anul 1982 Vangelis a câștigat premiul Oscar pentru coloană sonoră originală, pentru filmul „Chariots of Fire”. Tema albumului a stat o săptămână pe primul loc în Statele Unite, după ce a avut o ascensiune timp de un an.

Vangelis a început să compună încă de la vârsta de 4 ani și a fost un muzician autodidact. A studiat muzica, pictura și regia de film la Academia de Arte Frumoase din Atena.