Competiția capitalurilor – eveniment organizat de revista NewMoney în parteneriat cu Romanian Business Leaders

Revista NewMoney, în parteneriat cu Romanian Business Leaders, organizează un eveniment care își propune să afle cât adevăr și câtă emoție există în presupusul conflict între multinaționale și companiile cu acționariat românesc, „confruntare” care a monopolizat discursul public al ultimelor luni.
Dezbaterea va acoperi următoarele teme:
Legislație fiscală | Surse de finanțare | Transfer de know-how
Context. Mesajul „noi nu ne vindem țara!“ a dominat după Revoluție retorica publică, însă acesta este la fel de actual acum ca și atunci, mai ales că în ultimii ani s-a aprins fitilul unui „presupus“ conflict între firmele cu capital românesc și multinaționale, cele din urmă reușind să construiască pe plan local businessuri de anvergură în cele mai multe cazuri, în timp ce antreprenorii români au reușit doar de puține ori să ridice afaceri care să țină piept concurenței externe.
Recent, și președintele Klaus Iohannis a comentat subiectul, respingând categoric „tentativele populiste“ de a pune în opoziţie investiţiile străine faţă de capitalul românesc, companiile multinaţionale faţă de IMM-urile româneşti.
„Aşa ceva este o mare eroare. Convingerea mea profundă este că antreprenoriatul românesc se va consolida cu atât mai mult cu cât cooperarea cu investitorii străini va fi mai strânsă“, a spus recent președintele Klaus Iohannis, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României.
Și totuși, această paralelă între cele două tipuri de capitaluri se vede din ce în ce mai pregnant la nivel de economie, mai ales în lipsa unei mase solide de businessuri antreprenoriale care să atingă o anvergurăcomparabilă cu cea a firmelor străine.
Eternul exemplu. Abia anul trecut o afacere cu capital românesc, retailerul de bricolaj Dedeman al fraților Pavăl din Bacău, a reușit să depășească pragul de un miliard de euro, ca cifră de afaceri.
În România există 433.000 de firme românești și 37.000 de companii străine, potrivit unui studiu realizat deZiarul Financiar cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
În timp ce capitalul privat românesc a ajuns în 2015 la afaceri cumulate de 551 de miliarde de lei și un rezultat net (profituri și pierderi) de 27 de miliarde de lei, firmele străine au avut un business de 580 de miliarde de lei și un rezultate net de 9 miliarde de lei.
Un alt studiu, al CITR Group de această dată, arată că doar 3% din totalul companiilor românești reprezintă motorul economiei autohtone, dar jumătate dintre acestea se află în dificultate. „România nu este capabilă să genereze suficienți antreprenori noi încât să compenseze dezechilibrul din businessul românesc“, potrivit CITR Group.