Compania Transgaz a fost exclusă oficial din cursa pentru preluarea operatorului elen DESFA

Emil Popescu 25/09/2017 | 16:06 Ştiri
Compania Transgaz a fost exclusă oficial din cursa pentru preluarea operatorului elen DESFA

Autoritățile elene au respins oferta depusă de Transgaz pentru privatizarea DESFA, operatorul sistemului de gaze naturale din Grecia.

HRADF, fondul elen de valorificare a activelor statului, a aprobat pentru următoarea etapă a licitației pentru 66% din DESFA alți doi potențiali investitori: compania spaniolă Regasificadora del Noroeste și consorțiul format din Snam (Italia), Enagás (Spania), Fluxys (Belgia) și Gasunie (Olanda).

În luna august, compania românească de stat a depus o scrisoare de interes pentru DESFA, în parteneriat cu compania fran­ceză GRTgaz.

O lună mai târziu, presa elenă anunța că oferta româno-franceză are șanse mari să intre în etapa viitoare a licitației, depunerea de oferte finale, însă după alte câteva zile relata, fără să citeze sursa informațiilor, că Transgaz și GRTgaz vor fi excluse pentru că tran­zacția ar încălca o directivă europeană care stipulează că proprietarii rețelelor nu trebuie să și administreze sistemele de gaze.

Pentru DESFA, compania azeră SOCAR ofertase inițial 400 de milioane de euro, dar negocierile cu autoritățile de la Atena au eșuat.


Sursa foto: Mediafax

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.