Compania românească Bico Industries a cumpărat integral societatea Iranga Technologijos din Lituania. Tranzacţie de 3,2 milioane euro

Andrei Dumitru 04/05/2023 | 12:43 Ştiri
Compania românească Bico Industries a cumpărat integral societatea Iranga Technologijos din Lituania. Tranzacţie de 3,2 milioane euro

Compania românească Bico Industries, cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa Centrală şi de Est, a anunţat că a cumpărat integral compania Iranga Technologijos din Lituania, tranzacţie în valoare de 3,2 milioane euro. Parte a holdingului ROCA Industry, listat pe piaţa AeRo a BVB, BICO Industries închide a treia tranzacţie de achiziţie a unei companii din afara României în ultimii doi ani.

Iranga acţionează pe piaţa textilelor tehnice şi de construcţii, oferind soluţii bazate pe o gamă complexă de tehnologii pentru producţia de ţesături din fibră de sticlă şi materiale compuse prin laminarea ţesăturilor, activitate similară cu una dintre liniile de producţie ale BICO Industries.

Finalizarea acestei tranzacţii este realizată ca urmare a unor negocieri începute în cursul anului 2022. Valoarea tranzacţiei este de 3,2 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro reprezintă achiziţia în integralitate a părţilor sociale, în timp ce 1,6 milioane de euro au fost alocaţi pentru achiziţia unei linii de producţie, al cărei proces de punere în funcţiune a fost deja finalizat.

„Dacă anul trecut, prin achiziţia Terra şi Europlas Lux am reuşit să ne consolidăm cota de piaţă la nivelul SEE pentru producţia plasei din fibra de sticlă destinată termosistemelor, acum, prin achiziţionarea companiei Iranga dezvoltăm o linie de business care se adresează unui sector de clienţi B2B, în care activăm încă din 2019. Am profilat piaţa la acel moment pornind de la Iranga, iar la peste 4 ani, am reuşit să unim resursele celor două organizaţii, pentru atingerea obiectivului comun: dezvoltarea de soluţii inovative pentru armarea materialelor de construcţii, convertind astfel toate barierele culturale în avantaje competitive”, declară Adrian Butuc, CEO BICO Industries.

Noua companie va sprijini creşterea capacităţii de producţie şi diversificarea pietelor în care BICO este prezentă. Prin achiziţia Iranga, BICO Industries va creşte capacitatea de producţie de textile tehnice de la 105 milioane mp/an la 120 milioane mp/an.

Odată cu această tranzacţie, holdingul ROCA Industry face un pas în plus pentru îndeplinirea planurilor sale de expansiune prin consolidarea şi dezvoltarea accelerată prin achiziţii de noi companii şi transformarea acestora în campioni regionali.

„Achiziţia, realizată sub umbrela holdingului nostru, confirmă strategia ROCA Industry de a creşte campioni regionali, care pot să pună acest gigant care a fost multă vreme latent – industria ţării – pe harta Europei. Felicităm echipa de management BICO pentru efortul susţinut cu care continuă creşterea companiei, atât organic, cât şi prin procesele de achiziţie şi integrare a celorlalte companii, şi îi susţinem în continuare în demersul de extindere pe pieţele externe”, a declarat Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

Pe parcursul anului 2022, Bico a finalizat alte două achiziţii regionale: a cumpărat 100% din grupul Terra (Zona Economică Liberă Vulcăneşti, Republica Moldova) şi 55% din Europlas Lux (Zona Economică Liberă din Ialoveni, Republica Moldova). În acelaşi timp, BICO Industries a înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 157,2 milioane de lei, a finalizat şi a demarat mai multe investiţii în două dintre fabricile sale: finalizarea unui proiect de investiţii la fabrica din Vaslui în valoare de 2 milioane de euro, finalizarea unui alt proiect de investiţii în montarea de panouri solare la fabrica din Vaslui şi demararea unui proiect de investiţii în valoare de 1 milion de euro la fabrica din Vulcăneşti, Republica Moldova.

Înainte de a finaliza achiziţia Iranga, compania deţinea patru centre de producţie, la Piatra Neamţ, Vaslui (România), Chişinău şi Vulcăneşti (Republica Moldova). Fiind unul dintre cei mai importanţi producători europeni, BICO activează în majoritatea ţărilor din Spaţiul Economic European şi îşi propune o dezvoltare accelerată a cotei de piaţă, prin accesarea celor din Vestul, Centrul şi Nordul Europei.