Comisia Europeană vrea să limiteze prețul gazului rusesc la 50 de euro pe MWh

Elena Marinescu 07/09/2022 | 11:26 Ştiri
Comisia Europeană vrea să limiteze prețul gazului rusesc la 50 de euro pe MWh

Liderii europeni pregătesc măsuri radicale de scădere a prețurilor la energie, care vor fi discutate de reprezentanții țărilor UE miercuri, înaintea reuniunii de urgență a miniștrilor energiei de vineri.

Propunerile includ un plafon de preț pentru gazul rusesc, noi criterii de referință pentru stabilirea prețului gazului la nivelul UE și o alocare de comandă și control a gazului către țările nevoiașe în caz de urgență, potrivit documentelor obținute de Politico.eu.

Răspunsurile politice propuse – multe dintre ele pe care Comisia Europeană le-a respins anterior ca fiind riscante, ineficiente sau având prea multe consecințe negative neintenționate – urmează noilor provocări din partea Moscovei care au făcut din nou să crească piețele europene de energie luni.

Fluxurile prin conducta Nord Stream Rusia-Germania au fost oprite pe termen nelimitat vineri, oficial din cauza unei turbine defecte. Luni, Kremlinul a avertizat că livrările de gaze rusești către Europa vor continua să fie sever limitate atâta timp cât sancțiunile occidentale privind invazia Ucrainei vor rămâne în vigoare.

Franţa pledează pentru măsuri punitive pentru a răspunde agresiunii ruse în Ucraina

Ministrul francez Laurence Boone a declarat că sunt necesare măsuri pentru a răspunde agresiunii ruse. „Trebuie să oprim manipularea pieței de către Rusia”. Boone a subliniat că orice măsuri noi ar trebui să fie „temporare”. Acestea ar putea fi impuse „pentru șase luni” și „eventual reînnoite pentru încă șase luni”.

Germania a luat o notă mai prudentă, acceptând public doar o taxă excepțională pentru producătorii de energie nucleară, de energie regenerabilă și de cărbune, care în prezent obțin profituri record. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului German al Economiei, Berlinul dorește să înființeze o „comisie de experți” națională care să examineze „care este cea mai înțeleaptă abordare” pentru limitarea prețurilor la gaze – în esență punând frâna oricărei măsuri rapide la nivelul UE. Boone a avertizat că măsurile de urgență ar fi eficiente numai dacă toate țările sunt la bord, mai degrabă decât dacă„toată lumea face ceva în colțul lui”.

Documentul Comisiei avertizează că măsurile nu sunt lipsite de riscuri. Plafonul propus pentru prețul gazului – 50 EUR pe megawatt-oră – reprezintă mai puțin de o cincime din prețul spot actual. O astfel de mișcare ar fi un joc de noroc, avertizează documentul: „UE ar trebui să fie pregătită să renunțe imediat la gazele rusești” dacă Moscova ar riposta prin tăierea întregii aprovizionări. De asemenea, europenii ar putea încerca să agreeze un singur cumpărător care să negocieze cu Rusia un anumit volum de gaze.