Comisia Europeană vrea ca libera circulație în UE să fie reluată

NewMoney 13/05/2020 | 16:27 Ştiri
Comisia Europeană vrea ca libera circulație în UE să fie reluată

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri statele membre să-şi redeschidă frontierele interne în vederea facilitării turismului, în pofida pandemiei COVID-19, care s-a soldat cu peste 292.000 de morţi în lume, în contextul în care bilanţurile au început să crească în mai multe ţări şi par subestimate în altele, relatează AFP, citată de News.ro.

Comisia Europeană încearcă să împiedice un naufragiu al sectorului turistic, crucial în economia UE, în contextul în care reprezintă 10% din PIB-ul Uniunii şi 12% din locurile de muncă europene, mai ales în ţările din sudul Europei – ca Italia şi Spania – foarte afectate de COVID-19.

”Aceasta nu va fi o vară normală. Însă, dacă facem toţi eforturi, nu va trebui să petrecem vara blocaţi acasă, iar vara nu va fi pierdută complet de industria tiuristică”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, vicepreşedinta executivă a CE Margrethe Vestager.

CE vrea să îndemne la o redeschidere a frontierelor interne ale UE în mod ”concertat” şi ”nediscriminatoriu”.

Germania a anunţat miercuri că vrea să ridice – la jumătatea lui iunie – restricţiile de circulaţie impuse la frontiere, şi a adăugat că Franţa, Austria şi Elveţia, vecinii săi, au acelaşi obietiv.

Frontiera germană cu Luxemburgul urmează să fie deschisă complet sâmbătă.

Austria a anunţat o restabilire – de la 15 iunie – a liberei circulaţii la frontiera cu Germania, închisă de la jumătatea lui martie.

Franța și Spania au relaxat măsurile

Un semn important al unei îmbunătăţiri a situaţiei – campionatul german de fotbal urmează să se reia sâmbătă, iar concurenţii săi englez, spaniol şi italian se pregătesc să-i urmeze exemplul în curând.

Franţa şi Spania şi-au relaxat măsurile de izolare a populaţiilor, după săptămâni de izolare.

O parte a şcolilor franceze s-a deschis sau este pe cale să o facă, iar plaje de pe litoral urmează să fie redeschise în acest weekend promenadei sau sportului.

În Spania, mulţi oameni se bucură de o întoarcere în baruri – cu măsuri de igienă stricte.

”Ne este frică de faptul că putem lua virusul, că ne putem contamina apropiaţii, dar trebuie să ieţim în stradă, trebuie să trăim din nou”, declara Narcos Rodrigue la Tarragona.

Însă autorităţile spaniole au hotărât marţi ca persoanele care vin în Spania din străinătate să fie plasate în carantină timp de 14 zile.

În contextul unei catastrofe sanitare mondiale care a afectat peste 4,2 milioane de oameni, potrivit unui bilanţ din surse oficiale larg subestimat, toate ţările încearcă să găsească un echilinru dificil între măsuri vizând să oprească răpândirea COVID-19 şi hotărâri prin care vor să-şi relanseze economiile afectate de o criză fără precedent.