Comisia Europeană se așteaptă ca Rusia să taie gazul prin conducta Nord Stream 1. Anunțul Gazprom care a dat fiori Europei

Elena Marinescu 19/07/2022 | 18:22 Ştiri
Comisia Europeană se așteaptă ca Rusia să taie gazul prin conducta Nord Stream 1. Anunțul Gazprom care a dat fiori Europei

Comisia Europeană nu se așteaptă ca rușii să reia livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 după efectuarea lucrărilor de mentenanţă, care ar trebui să se încheie joi.

„Pornim de la premisa că (gazoductul) nu va fi repus în funcţiune”, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget, potrivit Wall Street Journal. Specialiștii sunt de părere că, astfel, Moscova șantajează cu gazul rusesc Europa, în speranța că va sparge unitatea blocului comunitar în susținerea Ucrainei, pe care trupele ruse au atacat-o.

Numai că Rusia însăși va pierde, căci nu are capacitățile logistice de a livra o cantitate similară de gaz în altă parte și nici nu va mai obține aceiași bani.

Anunțul Gazprom care a dat fiori Europei

Potrivit unui document citat de Reuters și datat 14 iulie, rușii de la Gazprom au declarat „forță majoră” în ce privește livrările de gaze pentru cel puțin un client important european începând cu 14 iunie. Asta înseamnă că Gazprom nu va mai furniza gaze acestui client.

Potrivit unei surse comerciale, scrisoarea se referea la Nord Stream 1, conductă ce livrează gaze în Germania și alte țări.

Între timp, Gazprom a anunţat că livrările de gaze ruseşti via conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate a se desfăşura timp de zece zile, au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

În data de 11 iulie, gigantul rus Gazprom a demarat lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream 1, care este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile de gaze naturale ruseşti spre Uniunea Europeană.

Zelenski: Rusia va încerca să oprească de tot furnizarea de gaze

Pentru unii, însă, nu-i niciun dubiu că Rusia va merge cu șantajul până la capăt, pentru a forța Europa să abandoneze Ucraina. Printre ei e și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu doar să limiteze, ci să oprească complet furnizarea de gaze către Europa în cel mai acut moment. Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic şi nu va juca acum decât dacă vede fermitate”, a spus Zelenski, potrivit sursei citate de b1.ro.

El a îndemnat apoi UE să nu facă excepții de la impunerea sancțiunilor și nici concesii Rusiei, căci asta va fi perceput de Vladimir Putin ca un semn de slăbiciune, și-l va încuraja să fie și mai agresiv.

FMI avertizează: Încetarea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa

Potrivit calculelor FMI, economia europeană ar putea face faţă unei reduceri cu 70% a livrărilor de gaze ruseşti, dar ar apărea probleme în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor. Cele mai afectate state europene ar urma să poată accesa livrări cu 15 până la 40% sub necesarul lor. Ungaria, Slovacia şi Cehia au un grad ridicat de utilizare a gazelor ruseşti, în timp ce Italia este vulnerabilă din cauza utilizării crescute a gazelor în producţia de electricitate.

Cel mai grav impact ar apărea dacă gazele nu vor fi partajate între statele europene, din cauza unor blocaje fizice în calea livrărilor şi a deciziei statelor individuale de a face rezerve dar şi dacă gospodăriile ar fi protejate de preţurile mari de către guverne şi astfel nu şi-ar limita consumul de gaze la iarnă pentru încălzire.

Fondul recomandă guvernelor care doresc să protejeze gospodăriile vulnerabile de creştere costurilor să le ofere subvenţii forfetare şi majorări ale veniturilor. În acest fel, ar fi menţinute stimulentele pentru ca oamenii să îşi limiteze consumul de gaze.

Dacă Europa dă dovadă de solidaritate între state şi îşi integrează piaţa în piaţa mondială de gaze lichefiate, Rusia nu va putea să arunce UE într-o recesiune severă la iarnă. În cel mai optimist scenariu, încetarea livrărilor de gaze ruseşti ar urma să reducă PIB-ul UE cu doar 0,4% şi numai Ungaria ar suferi o contracţie economică de peste 1%.