Comisia Europeană investighează oferta de 69 de miliarde de dolari a Microsoft pentru preluarea Activision Blizzard

Andrei Dumitru 09/11/2022 | 10:59 Ştiri
Comisia Europeană investighează oferta de 69 de miliarde de dolari a Microsoft pentru preluarea Activision Blizzard

Autorităţile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană au deschis marţi o investigaţie asupra ofertei de 69 de miliarde de dolari a Microsoft pentru preluarea Activision Blizzard, avertizând că acordul ar putea afecta concurenţa.

Compania de software din SUA, care a anunţat acordul în ianuarie, pariază că achiziția Activision Blizzard o va ajuta să concureze mai bine cu liderii Tencent şi Sony, acesta din urmă fiind un critic al acordului.

„Investigaţia preliminară a Comisiei arată că tranzacţia poate reduce semnificativ concurenţa pe pieţele de distribuţie a jocurilor video pentru consolă şi PC, inclusiv pentru serviciile de abonament pentru mai multe jocuri şi/sau servicii de streaming de jocuri în cloud, precum şi pentru sistemele de operare pentru PC”, spune Comisia Europeană într-un comunicat.

„Comisia este îngrijorată mai ales de faptul că, prin achiziţionarea Activision Blizzard, Microsoft poate bloca accesul la jocurile video pentru consolă şi PC ale Activision Blizzard, în special la jocurile de mare profil şi de mare succes (aşa-numitele jocuri ”AAA”) precum „Call of Duty’”.

Activision Blizzard se află în spatele unora dintre cele mai puternice francize din acest sector – precum Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch, Diablo, Starcraft sau Candy Crush.

Nu se ştie dacă viitoarele jocuri ale Activision urmează să apară exclusiv pe console Xbox Series. Acest scenariu ar reprezenta o lovitură dură pentru Sony, producătorul consolelor PlayStation.