Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva TikTok

Andrei Dumitru 19/02/2024 | 16:16 Ştiri
Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva TikTok

Comisia Europeană a iniţiat, luni, proceduri oficiale pentru a evalua dacă TikTok a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de protecţia minorilor, transparenţa publicităţii, accesul la date pentru cercetători, precum şi gestionarea riscurilor legate de proiectarea dependenţei şi de conţinutul dăunător, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

„Protecţia minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Fiind o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi, TikTok trebuie să respecte pe deplin Actul legislativ privind serviciile digitale şi să joace un rol deosebit în protecţia minorilor în mediul online. Lansăm astăzi această procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru a ne asigura că se iau măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor europeni. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Procedurile Comisiei Europene se vor concentra asupra următoarelor domenii: respectarea obligaţiilor DSA legate de evaluarea şi atenuarea riscurilor sistemice, în ceea ce priveşte efectele negative reale sau previzibile care decurg din proiectarea sistemului TikTok, inclusiv a sistemelor algoritmice, care pot stimula dependenţele comportamentale şi/sau pot crea aşa-numitele „efecte ale găurii de iepure”; respectarea obligaţiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a institui măsuri adecvate şi proporţionale pentru a asigura un nivel ridicat de confidenţialitate, siguranţă şi securitate pentru minori, în special în ceea ce priveşte setările implicite de confidenţialitate pentru minori, ca parte a proiectării şi funcţionării sistemelor lor de recomandare; respectarea obligaţiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a pune la dispoziţie un registru de date cu funcţie de căutare şi fiabil pentru comunicările cu caracter publicitar prezentate pe TikTok; măsurile luate de TikTok pentru a spori transparenţa platformei sale. Investigaţia se referă la presupuse deficienţe în ceea ce priveşte acordarea accesului cercetătorilor la datele accesibile publicului TikTok, astfel cum se prevede la articolul 40 din Actul legislativ privind serviciile digitale.

Dacă sunt dovedite, aceste deficienţe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatul (1), ale articolului 34 alineatul (2), ale articolului 35 alineatul (1), ale articolului 39 alineatul (1), ale articolului 40 alineatul (12) şi ale articolului 28 alineatul (1) din Actul legislativ privind serviciile digitale.

Executivul comunitar subliniază că actuala iniţiere a procedurilor nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia ar putea decide să o iniţieze cu privire la orice alt comportament care ar putea constitui o încălcare în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, de exemplu în ceea ce priveşte obligaţiile unui furnizor privind diseminarea de conţinut ilegal, cum ar fi conţinutul cu caracter terorist sau abuzul sexual online asupra copiilor, sau notificarea suspiciunilor de infracţiuni.

De asemenea, aceasta nu aduce atingere acţiunilor de asigurare a respectării legislaţiei întreprinse de alte autorităţi în temeiul altor cadre de reglementare, de exemplu de Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor.

„TikTok a fost printre primii care au dezvoltat noi funcții și setări pentru a proteja tinerii și a-i împiedica pe cei sub 13 ani să acceseze platforma, probleme cu care se confruntă întreaga industrie. Vom continua să lucrăm alături de experți și industrie pentru a ne asigura că tinerii de pe TikTok sunt în siguranță și așteptăm acum oportunitatea de a explica aceste măsuri în detaliu Comisiei, spun reprezentanții TikTok.