Comisia Europeană declanșează procedura de infringement împotriva României pentru Legea 51%

Alexandra Pele 15/02/2017 | 16:26 Ştiri
Comisia Europeană declanșează procedura de infringement împotriva României pentru Legea 51%

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României cu privire la legea care obligă marii retaileri să cumpere cel puțin 51% din alimente din lanțul scurt de producție.

„Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la libertate de mișcare a bunurilor”, arată Comisia, adăugând că potrivit legislației europene astfel de restricții sunt permise doar pentru protejarea unui interes național superior, cum ar fi, spre exemplu, sănătatea publică.

Executivul european mai precizează că autoritățile de la București „nu au prezentat dovezi că măsurile sunt justificate și proporționale”. România are două luni la dispoziție pentru a răspunde procedurii lansate de Comisie.

În vara anului trecut, Parlamentul a aprobat o serie de modificări la legea care reglementează comercializarea produselor alimentare. Principala modificare îi obliga pe retailerii cu o cifră anuală de afaceri de peste două milioane de euro să achiziționeze carne, legume, fructe, miere, ouă, lactate și produse de panificație în proporție de cel puțin 51% din lanțul scurt de producție.

Deschiderea procedurii de infringement este o atenționare oficială transmisă unui stat membru. Dacă acesta nu reușește să dovedească faptul că nu încalcă legislația europeană, Comisia îl poate acționa în judecată, la Curtea Europeană de Justiție, țara în cauză riscând să primească acolo amenzi substanțiale ca urmare a încălcării directivelor europene.

Legea 51%, deși promulgată de mai bine de jumătate de an, nu se aplică în momentul de față deoarece nu au fost elaborate normele.

Citiți mai mult despre controversele stârnite de acest act normativ în articolul „Legea 51%”: Mult zgomot pentru nimic

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.