Comisia Europeană declanșează procedura de deficit bugetar excesiv în cazul României

Elena Marinescu 14/02/2020 | 22:39 Ştiri
Comisia Europeană declanșează procedura de deficit bugetar excesiv în cazul României

Comisia Europeană a adoptat un raport prin care constată că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratatul de funcționare al UE și că „deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată”. Este primul pas în declanșarea acestei proceduri.

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, adoptată de Guvern în data de 10 decembrie 2019 şi trimisă Parlamentului, prevede o ţintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, o cifră care potrivit Comisiei Europene constituie o dovadă a existenţei unui deficit excesiv în România. „Deficitul preconizat pentru 2019 este peste şi nu apropiat de valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în Tratat. Depăşirea nu este considerată a fi nici excepţională şi nici temporară”, se arată în raportul executivului comunitar.

Bruxellesul atrage atenția că, încă din 2016, România a urmărit o politică fiscală bazată pe reduceri de impozite și pe creșterea de cheltuieli, astfel încât potrivit celei mai recente prognoze de iarnă a Comisiei Europene, deficitul a crescut de la 0,2% în 2015 la 3,9% în 2019. Potrivit Tratatului de funcționare al UE, deficitul bugetar nu poate depăși 3% din PIB.

Gaură în buget de 5 miliarde de euro, în 2019

România a încheiat, anul trecut, cu o gaură la bugetul de stat de peste 5 miliarde de euro. Deficitul bugetar a depășit așteptările: 4,6% din PIB, față de 3%, cât este angajamentul asumat față de Comisia Europeană. Declanșarea procedurii de deficit excesiv este iminentă, anunță ministrul de Finanțe, care spune că nu vor urma măsuri de austeritate.

Ministrul de Finanțe estimează că România ar putea avea un deficit bugetar de sub 3,6% anul acesta. Țara noastră va reveni în ținta de 3% abia în 2022. Comisia Europeană a atenționat deja autoritățile române, mai ales că vor fi trei ani de încălcare a tratatului de aderare.

Economiștii sunt de părere că Guvernul va fi obligat să renunțe la o parte dintre obligații. Surse oficiale susțin au declarat pentru Știrile TVR că procedura deficitului excesiv ar putea fi declanșată în martie. România ar deveni astfel singura țară europeană care ajunge în această situație, la începutul lui 2020.