Comisia Europeană cere Consiliului să aprobe aderarea deplină a României, Bulgariei și Croației la Schengen

Andrei Dumitru 16/11/2022 | 13:53 Ştiri
Comisia Europeană cere Consiliului să aprobe aderarea deplină a României, Bulgariei și Croației la Schengen

Comisia Europeană cere Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen, informează Agerpres.ro.

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia salută reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Este momentul să spunem ‘Bine aţi venit’. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (…) Aşteptarea a fost prea mare”, a mai spus ea, care a precizat că acum Consiliul trebuie să ia o decizie.

„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.

„Este un raport extrem de pozitiv şi vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen. Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”, a declarat la rândul său comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, într-o întâlnire cu jurnalişti români la Bruxelles.

„Noi am ilustrat din partea Comunităţii de Transport, într-un limbaj foarte clar (…), că tot ceea ce înseamnă transport şi trecere printr-o frontieră Schengen înseamnă pierderi mari pentru economia europeană, şi am adus şi acest argument suplimentar pentru a sprijini o decizie într-un sens pozitiv” în cadrul Consiliului, a adăugat ea.

„E greu de previzionat (ce se va întâmpla în cadrul Consiliului – n.r.), pentru că e pur şi simplu un joc politic (…) Eu am observat că există argumente pur şi simplu obiective. Vorbim de bani pentru economia europeană. Foarte mulţi care sunt pierduţi, nu numai de ţările acestea, ci de tot spaţiul economic european. Atunci, nu e numai interesul nostru (al României – n.r.), e interesul tuturor – şi al pieţei comune, şi al arhitecturii de securitate – să intrăm. Cel puţin acesta este mesajul pe care îl aud permanent la Bruxelles. Depăşeşte interesul şi pledge-ul nostru. Deja pare a fi un lucru de interes comun pentru spaţiul european. Să sperăm să această formă de presiune a argumentelor va fi de data asta câştigătoare şi va depăşi reticenţa (Olandei – n.r.)”, a mai spus Vălean.

Comisia face un bilanţ al rezultatelor solide ale celor trei state membre

”De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a spaţiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei şi, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecinţele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei ţări sunt deja obligate parţial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate şi, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spaţiului Schengen, fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrală a spaţiului Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre şi, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condiţiile. Un spaţiu Schengen extins, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură – printr-o protecţie consolidată a frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere şi facilitând contactele între oameni şi afaceri – şi mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare sparţiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se arată în comunicatul CE.

Conform comunicatului, România are un management puternic şi de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor şi controale sistematice la frontieră, precum şi cooperare poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane sunt două priorităţi ale României. Sistemul de informaţii Schengen este bine pus la punct.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecţia internaţională respectând principiul nereturnării (n.r. – principiu fundamental al dreptului internaţional care interzice unei ţări care primeşte solicitanţi de azil să îi returneze într-o ţară în care aceştia ar putea fi în pericol de persecuţie pe baza „rasei, religiei, naţionalităţii, apartenenţei la un anumit grup social sau politic, opiniei”.

Sub preşedinţia cehă, în 8 decembrie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne va vota cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne, se mai arată în document.